Amazon höjer amerikanska minimilöner
E-handelsjätten Amazon höjer minimilönen för sina amerikanska anställda till 15 dollar – 135 kronor – i timmen.
Lönehöjningen omfattar 250 000 anställda i USA, inklusive anställda på Amazonägda livsmedelskedjan Whole Foods, och träder i kraft den 1 november.
– Vi lyssnade på våra kritiker, funderade ordentligt på vad vi ville göra och bestämde oss för att vi ville ta på oss ledartröjan, säger Amazons ägare Jeff Bezos i ett uttalande som citeras av New York Times.
– Vi är glada över det här och uppmuntrar våra konkurrenter och andra stora arbetsgivare att följa efter.
Den fackliga kampanjen ”Fight for $15”, som tidigare lyckats höja lönerna i snabbmatsbranschen, hyllade beskedet som en seger.
”Detta är tack vare Fight for $15-arbetare som har höjt sina röster, strejkat och demonstrerat i åratal”, skriver kampanjen på sin sajt.
Ingångslönen för anställda som paketerar Amazons leveranser uppgår för närvarande till 11 dollar i timmen.
Enligt företaget egna uppgifter ligger den genomsnittliga lönen för heltidsanställda redan över 15 dollar, och även de som i dag tjänar mer än så ska få ett lönepåslag när den höjda minimilönen införs.
Företaget säger också att det ska försöka påverka USA:s regering att höja den statligt lagstadgade minimilönen, som sedan ett årtionde ligger på 7,25 dollar i timmen.
Lönehöjningen fick beröm av såväl Vita huset, genom presidentrådgivaren Larry Kudlow, som av den radikale senatorn Bernie Sanders.
Den kommer dock efter mångårig kritik mot Amazons antifackliga linje och låga löner.
– Jag tror att de förstod att det var oförsvarbart att en man vars förmögenhet uppgår till över 150 miljarder dollar skulle fortsätta betala arbetare så låga löner att de måste gå på bidrag, sade Sanders i en intervju efter beskedet.
Amazons grundare och styrelseordförande Jeff Bezos är enligt Bloomberg Billionaires Index världens rikaste person, god för motsvarande 1,5 biljoner kronor.