Företag som har färre än 20 anställda ska lättare kunna säga upp personal.

Den borgerliga regeringen hoppas att förslaget ska leda till att småföretag vågar anställa fler men fackförbunden rasar och kräver att regeringen ska dra tillbaka förslaget.

Flera förbund planerar att gå ut i en dygnslång strejk på onsdag. Kring 30 000 anställda väntas då tas ut i konflikt och några förbund ska även införa ett övertidsförbud.

Strejken kommer att beröra hundratals arbetsplatser.

Elektrikerförbundet har till exempel varslat 1 000 medlemmar på 150 stora arbetsplatser, tjänstemannafacket Pro tar ut  5 000 arbetstagare på 100 arbetsplatser och Industrifacket har varslat 22 000 medlemmar på 150 arbetsplatser om strejk.

– Vi hade helst inte gått så här långt, men tjurskalligheten inom Juha Sipiläs borgerliga regering lämnade oss inga andra alternativ, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande, rapporterar finska YLE.

Fackets varsel har fått den finska premiärministern Juha Sipilä (C) att överväga att justera förslaget så att endast de allra minsta företagen – med ännu färre än 20 anställda – kommer att beröras av förändringen.

Industrifacket nöjer sig inte med det.

– Det räcker inte. Här är deras tanke ändå att det finns två typer av arbetstagare; de som kan uppsägas lättvindigt, och de som befinner sig inom det nuvarande uppsägningsskyddet, säger Aalto i en intervju med YLE.

Det finska tjänstemannafacket Pro föreslår ett alternativ till regeringens förslag. Tjänstemannafacket vill införa möjligheten att införa särskilda lokala kollektivavtal för vissa småföretag.