När Arbetet kontaktar den spanska fackliga centralorganisationen UGT efter sommarens värmebölja blir de ansvariga inte förvånade.

– Vi hade redan läst om det i tidningen, om Sverige och de varma temperaturerna den här sommaren. Det är hemskt, eller hur? säger Ana Molina Vera, rådgivare på organisationens internationella enhet.

Spanien har betydligt högre sommartemperaturer att förhålla sig till, något som redan fått efterverkningar i arbetslivet.

Men begreppet siesta används inte, betonar Ana Molina Vera.

– Det är lite av en stereotyp. Det är associerat med lata människor och används väl snarare i en familjekontext när man inte arbetar.

”Längre raster” är ett bättre begrepp, enligt UGT. Facket försöker förhandla fram en möjlighet att göra uppehåll i arbetet när det är som varmast mellan klockan 12 och 16 på dagen.

Därtill börjar arbetsdagen för anställda i byggbranschen ofta tidigare än vanligt under de varma månaderna, berättar Ana Molina Vera på UGT.

Byggarbetarna börjar före klockan 6 och slutar vid lunch.

Klimatkris

Skolor, vård och omsorg utsatta i hettan – nu krävs framtida åtgärder

Arbetsmiljö

Óscar Bayona Plaza jobbar med arbetsmiljöfrågor på den andra stora spanska centralorganisationen CCOO.

Enligt honom är utomhusarbete oreglerat när det gäller höga temperaturer, men CCOO försöker lyfta behovet av bättre skydd för de som utsätts för hög värme.

I de södra delarna av landet har fackförbund dock fått igenom olika arbetstider över året i byggbranschens kollektivavtal.

”De klausulerna reglerar olika arbetstider för de varmaste månaderna och förhindrar även arbete under de varmaste timmarna. Trots detta inträffar dödsfall varje år och arbetsolyckor ökar, något som beror på både obehag och sjukdomar orsakade av värmen” skriver han i ett svar till Arbetet.

Det finns en spansk lag som säger att temperaturen ska ligga mellan 17 och 27 grader. Men den gäller stillasittande arbete.

Enligt UGT:s Ana Molina Vera har klimat- och energibesparingsfrågan gjort att många arbetsplatser försöker begränsa användningen av luftkonditionering.

Skolor har oftast ingen luftkonditionering, förklarar UGT:s Ana Molina Vera. Därför öppnar de först i mitten av september.

– Det är nog mycket en ekonomisk fråga, säger hon.

För de branscher som inte omfattas av temperaturkrav ger facken i stället råd och försöker driva på arbetsgivare att ta fram handlingsplaner.

Några av tipsen är att dricka även om du inte är törstig, att avstå från alkohol och koffein och att blöta huvudet med kallt vatten.

I broschyrerna som facken tagit fram ingår också första hjälpen-information.

Enkät: I Spanien är det vanligare med riktigt varma somrar. Arbetet har pratat med anställda där.

María José Martínez Trigo 28 år, servitris/bartender på en bar i Cádiz

Hur klarar du av att jobba i värmen?
– Det är hemskt att jobba i värmen. Jag dricker vatten, blaskar av mig med vatten och går ut på gatan för att få luft.

Vad behöver du för att klara värmen bättre?
– Få en fungerande fläkt inne. Den som finns är trasig. Det går inte att ha luftkonditionering på baren eftersom det är öppet ut till uteserveringen. Som tur är fläktar det en del från havet.

Manuel Ignacio Romero González 33 år, lärare på språkskola i Cádiz

Hur klarar du av att jobba i värmen?
– Jag försöker dricka så mycket som möjligt och utnyttja rasterna till att få en nypa luft. Vi har flera uteplatser som gör det lättare att uthärda höga temperaturer med mycket luftfuktighet.

Vad behöver du för att klara värmen bättre?
– Eftersom en investering i luftkonditionering skulle vara för dyr för min arbetsplats finns det inte så mycket att be om. Man får försöka anpassa sig men ibland är det väldigt svårt.

María Paz Miranda Girón och Inmaculada Díaz Fuentes 55 år, Cádiz och 49 år, Cádiz, städar på strandtoaletterna i Cádiz

Hur klarar du av att jobba i värmen?
– Vi dricker kallt vatten, blaskar av oss och står vid fläkten.

Vad behöver du för att klara värmen bättre?
– Vi skulle vilja ha en annan, tunnare uniform, den vi har är jättevarm. Och luftkonditionering.

María José Meseguer Penalva 44 år, jurist, Barcelona

Hur klarar du av att jobba i värmen?
– Det finns luftkonditionering på jobbet men den funkar inte alltid bra. Den bullrar mycket och stör. Vi kan be om fläktar, men måste då komma överens, för det kan bli för kallt för dem som sitter i mitten och för varmt för dem som sitter längs väggarna.

Vad behöver du för att klara värmen bättre?
– Att ha tillgång till fungerande luftkonditionering, fläktar och att få vara flexibel och kunna gå ut eller byta plats när jag vill.