Högsta domstolen upplöste CNRP, partiet som Kem Sokha ledde, förra året på begäran av premiärminister Hun Sens regering.

Hun Sen, som styrt landet i över 30 år, beskrivs som allt mer auktoritär och många bedömare menar att landet är på väg att bli en diktatur.

De flesta internationella givare, inklusive USA, EU och Sverige, drog i protest in stöd i samband med valet i Kambodja i juli.

LÄS MER: Kambodja mot diktatur

Kem Sokha tog över ledarskapet i CNRP efter Sam Rainsy, som nu lever i exil i Frankrike.

Hun Sens Kambodja

Kambodjas moderna historia är blodig. Det uppror som 1967 bröt ut på landsbygden kom att utvecklas till ett tre decennier långt inbördeskrig. Kulmen var röda khmerernas folkmord 1975–1979 då omkring två miljoner människor miste livet.

Premiärminister Hun Sen tillträdde 1985 och har kontrollerat landet sedan dess. Han började sin politiska bana i röda khmererna, och hans Kambodjanska folkpartiet är en direkt ättling till röda khmerernas parti KPRP.

Hun Sen har koncentrerat såväl makten som stora rikedomar till sig själv och sin familj.

Politiken har gradvis blivit alltmer auktoritär och både EU – som beviljat Kambodja ett särskilt förmånligt handelsavtal – och USA har hotat med sanktioner. Kambodja har svarat med att närma sig Kina.

Källa: Arbetet Global