Företaget som bland annat tillverkar Apples Iphones har som långsiktigt mål att helt få bort mänskliga arbetare och ersätta dem med robotar.

Sedan 1990-talet har vi vant oss vid att industrijobb flyttar från länder som Sverige till Kina där arbetare jobbar som om de vore maskiner. Resultatet är att en fjärdedel av världens varuproduktion hamnat i Kina.

Foxconn blev en av världens största arbetsgivare, fabriken i Shenzhen rapporterades ha 450 000 anställda år 2017. Men företaget hamnade i blåsväder för några år sedan när arbetare begick självmord, pressade av omänskliga arbetsvillkor.

Elektronikjätten svarade med att höja löner och sätta upp nät för att fånga personal som försökte kasta sig från fönster och tak – det var i den vevan som Terry Gou klagade på att arbetsdjuren gav honom huvudvärk. Samtidigt inledde han en enorm robotsatsning.

Mellan 2012 och 2016 ökade Foxconn sina intäkter samtidigt som de skar ner på arbetskraften med mer än en tredjedel. Drygt 400 000 jobb försvann till robotar.

Visserligen anklagas Foxconn fortfarande regelbundet för usla arbetsvillkor – senast i år i en tjock rapport från organisationen China Labor Watch. Men trenden mot automatisering är tydlig.

Robotisering hotar 77 procent av jobben i Kina, enligt en rapport från Världsbanken.

Ändå hejar Kinas styrande kommunistparti på utvecklingen. 2014 uppmanade president Xi Jinping till en ”robotrevolution” i industrin.

Enligt IFR, Internationella Robotfederationen, installerade Kina 87 000 industrirobotar år 2016, vilket är nästan lika mycket som Europa och USA tillsammans.

Anledningen är att både politiker och företag ser ökad produktivitet som enda vägen framåt för ekonomin. Lönerna ökar snabbt i Kina och dagarna är förbi då landet kunde konkurrera enbart med billiga arbetare.

En åldrande befolkning innebär större behov av robotar. Kina möter problemen genom att satsa massivt på utbildning och att stötta robotindustrin.

Foxconn själv har en stor produktion av robotar men inte tillräckligt för att möta företagets egen efterfrågan, rapporterar Robotics & Automation News.

Under överskådlig tid kommer Terry Gou fortfarande behöva en del människor i produktionen. Men de som sorteras bort av den nya robotiserade industrin väntar en osäker framtid, både i Kina och i Sverige.