– Det är ett veritabelt ställningskrig på arbetsplatser och det val som LO-medlemmar står och väger mellan är om de ska rösta på Socialdemokraterna eller på Sverigedemokraterna.

Så säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, drygt en vecka före valet. Det är torsdag och han har kallat till presskonferens. Det är dagen efter att Sverigedemokraterna presenterat sitt valmanifest.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att det är ”väldigt, väldigt tydligt” att det handlar om ett tvåpartival ute på arbetsplatserna där LO:s medlemmar jobbar.

De som nu överväger att rösta på Sverigedemokraterna är både de relativt få LO-medlemmar som tidigare röstat på borgerliga partier, men också de som tidigare stött Socialdemokraterna.

Presskonferensens syfte är att presentera LO:s analys av Sverigedemokraternas valmanifest och senaste budgetmotion.

Budskapet: om partiets politik blir verklighet skulle det innebära minskade resurser på 16,8 miljarder till kommuner och landsting under nästa år. För år 2020 ännu mer.

– Vi försöker göra allt vi kan för att berätta för våra medlemmar att det är det här som står på spel, det är mindre pengar till kommuner och landsting, punkt, säger LO:s ordförande.

Det som LO beskriver som neddragningar i kommuner och landsting skulle för år 2020 motsvara 25 000 jobb, enligt organisationen.

Samtidigt menar LO att SD:s politiska förslag inte är finansierade, eftersom man räknar med för stora besparingar på migrationskostnader.

– Man tror att man från 1 januari 2019 inte skulle ha en enda kostnad i landsting och kommuner för de migranter som kommit hit. Då kommer man i stället få försörjningsstöd och det kommer att tränga undan välfärd för alla andra.

I nuläget har LO-förbundens ringkampanj nått fram till 310 000 medlemmar, ytterligare 190 000 återstår för att målet på en halv miljon samtal.

Karl-Petter Thorwaldsson beskriver ”en viss överströmning” från SD till S den senaste tiden, men kan inte presentera några siffror.

– Det är många som tvekar.

Varför många LO-medlemmar överväger att rösta på SD förklarar Karl-Petter Thorwaldsson så här:

– De vill protestera mot att vi tagit emot många flyktingar, de vill ju inte ha en högerpolitik. Jag tror att den protest de gör mot flyktingpolitiken 2013, 2014 och 2015, rädslan de kände var så stark för att välfärden inte funkar i de kommuner som har tagit emot många flyktingar.

Han poängterar dock att de politiska partierna nu är ganska överens om flyktingpolitiken, även om SD vill gå längre.

– Så det blir en protest ut i det tomma.

Att fler överväger att rösta på SD handlar inte om någon överdriven rädsla att förlora jobbet, sysselsättningen är hög, betonar LO-ordföranden.

Inte heller handlar det främst om främlingsfientlighet. LO ser ingen uppgång i främlingsfientlighet eller trakasserier på jobbet kopplat till det, enligt honom.

– Ungefär 30 procent av våra medlemmar kommer från ett annat land. Så fort man kommer ut och jobbar på en arbetsplats går man från anonym flykting till att bli en arbetskamrat.

Inte heller upplever han några hårda konflikter mellan anställda som tänker rösta olika.

–  Vi har inte fått några rapporter om handgemäng, men verbalt är det ju en stenhård fajt. Men det är demokrati och man får sina fiskar varma. Men alla besök vi gör är inte lika roliga besök, men vi gör dem ju varje dag.

Sverigedemokraterna gör ”tydliga prioriteringar på välfärdens viktigaste funktioner, i form av arbetsvillkoren och personaltätheten i vård, omsorg och skola”, skriver partiet i en kommentar till Arbetet. ”I valmanifestet går vi fram med gamla såväl som nya reformer som totalt ger ett tillskott till kommuner och landsting om 13 miljarder kronor för 2019.”

Sverigedemokraterna skriver fortsättningsvis att ”ett asylstopp, en tillfällig paus i kvotflyktingmottagandet samt en ökad återvandring” leder till att ”kommunernas kostnader minskar, där Sverigedemokraterna budgeterar för att under mandatperioden helt kunna dra kommunersättningarna för flyktingar, till skillnad från vad LO påtalar om att stödet dras in redan 2019”.