KULTURDEBATT. Om tio dagar är det val. I dag gav partiledaren för det näst största eller kanske största partiet besked om hur han ser på public service.

Ett gästspel i ungdoms- och musikkanalen P3 där partiledarutfrågning varvas med satir fick Jimmie Åkesson att smälla av.

Han anser att P3 är, som han själv konstaterade, ”en skitkanal”. Vidare sa partiledaren att hade han varit chef hade han lagt ner P3 eftersom det är ”vänsterliberal smörja”.

Detta var inte vad vi tror att han tycker utan vad han sa i sändning i radio och det avslöjar en syn på medier som borde få väldigt många att dra öronen åt sig.

I Ungern har Sverigedemokraternas brödraparti Fidez genom aggressiva uppköp av tidigare fria medier och ett hårdfört maktövertagande inom public service kommit att totalt dominera alla betydande medier.

I våras publicerade en Fidez-partiet närstående veckotidningen Figyelö också en lista med två hundra namn på misshagliga journalister, forskare och NGO-företrädare, mycket snarlik en dödslista.

I Polen, styrt av den konservativa nationalisthögerns Lag och rättvisa-parti, stiftas lagar som begränsar journalisters möjlighet att bevaka parlamentets arbete.

Det är på allvar nu. Må kyrkklockorna ljuda. Den extrema högern i form av Sverigedemokraterna, uppklädd i fina kostymer vill på ytan verka anständig

Daniel Suhonen

En annan lag i Polen innebar att samtliga personer i ledningen för den offentliga public service-radion och tv:n avsattes.

De nya politiskt tillsatta cheferna sparkade sedan kritiska journalister. Typ sådana där på P3 som skämtar, är fräcka och inte går i maktens ledband. Bort med dem.

I USA blockar president Trump CNN och andra seriösa kanaler för att de ställer frågor.

Till saken hör att Uppdrag granskning i kväll kommer med en dokumentär där den svenska Alt-right-rörelsen skildras ingående.

De tas på bar gärning i sitt hat och vulgaritet.

Genom det förhandsmaterial som visats framgår att det på denna scen, som på personnivå frekventeras av både avhoppade nazister och SD-politiker finns omfattande språkbruk om avrättningar, dödslistor på landsförrädare som borde för varje demokrat vara totalt avskyvärt.

Det är på allvar nu. Må kyrkklockorna ljuda.

Den extrema högern i form av Sverigedemokraterna, uppklädd i fina kostymer vill på ytan verka anständig.

Men under rocken döljs bockfoten och vargklorna.

Det var dem vi råkade få syn på i Morgonpasset i morse.