De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. Efter upprepade fruktlösa försök att nå ut till arbetsgivaren avstår nu piloterna från att arbeta under dagen och totalt har 22 avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats ställts in.

– Strejken kommer att pågå fram till klockan tolv i natt. Och eftersom kollegor runt om i Europa gör samma sak har inte Ryanair kunnat täcka upp för de svenska piloterna med piloter från andra länder, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening (SPF).

Även Ryanair-piloter i Belgien, Irland, Nederländerna och Tyskland avstår från att genomföra sina flygningar under fredagen som en protest mot rådande arbetsvillkor. Men trots de många inställda avgångarna så har inte Ryanair ändrat uppfattning i frågan.

– Vi har inte hört ett ord från Ryanair sedan de ställde in en planerad förhandling i tisdags. Men vi kommer inte att ge upp utan fortsätta begära en förhandling och om Ryanair fortsätter att vägra prata med oss så får vi överväga nya åtgärder. Då kan det bli tal om nya strejker eller möjligtvis rättsliga åtgärder, säger Martin Lindgren.

TT har tidigare sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.

”Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka”, skriver flygbolaget i ett mejl till TT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.