Oenighet mellan facket, Svensk Pilotförening (SPF), och flygbolaget om förhandlingar om kollektivavtal ligger bakom varslet.

– Vi hoppas naturligtvis att det här innebär att Ryanair kommer till förhandlingsbordet. Skulle det inte ge någon effekt får vi överväga ytterligare åtgärder, säger SPF:s ordförande Martin Lindgren till tidningen.

Varslet omfattar omkring 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige, drygt 40 medlemmar. Men det är inte säkert att en strejk kommer att påverka resenärerna.

– Det går ungefär 15 till 20 avgångar från Sverige en vanlig fredag vad jag vet. Och nu har Ryanair varit ganska duktiga på att flytta runt piloter från andra länder till strejkdrabbade områden. Sannolikt är det så att man försöker göra det även här, säger Martin Lindgren till Expressen.

Försöken att få till ett kollektivavtal för Ryanairs piloter har pågått sedan strax före jul.