I fredags förmiddag inträffade en allvarlig fallolycka vid LKAB:s anläggning i Svappavaara. Det var en kvinnlig anställd hos en av LKAB:s entreprenörer som föll fem meter från en traverskran, efter att en gallerdurk på den servicebrygga som hon befann sig på gett vika.

Personalen på plats inledde omedelbart hjärt- och lungräddning. Kvinnan fördes sedan först med helikopter till Gällivare sjukhus och därefter till universitetssjukhuset i Umeå. Där avled hon på lördagen av sina skador.

– Våra tankar går till den avlidnas anhöriga, vänner och arbetskamrater, förklarar Magnus Arnkvist, direktör för Division Södra där Svappavaaraverksamheterna ingår, i ett pressmeddelande.

– Att en människa dör på jobbet är det värsta som kan hända oss i LKAB. Alla ska kunna återvända hem friska och trygga efter arbetsdagens slut. Därför är en dödsolycka ett stort misslyckande för oss, och LKAB ska medverka fullt ut i utredningen av händelsen, parallellt med våra egna undersökningar för att säkra att en liknande händelse aldrig ska kunna ske igen säger, Jan Moström, VD och koncernchef för LKAB.