Larm om flera nya bränder har kommit in under natten. Bland annat i Jättendal och Hamra i Hälsingland, inte långt från byarna Ängra och Enskogen som redan är hårt drabbade. Det brinner nu på fem platser i Ljusdals kommun.

En camping och några hus har fått evakueras men inför dagen ska inga fler byggnader vara i fara. I Ängra brinner det på ett område om 400-500 hektar. Med flera bränder i kommunen och en ny het dag med vind som blåser upp väntar återigen ett besvärligt läge, enligt Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.

– De har hållit på och jobbat och slitit hela natten. Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa. Vissa jobbar i 24-timmars skift. Vi försöker via länsstyrelsen att få mer resurser från angränsande län. Förhoppningsvis händer något i dag, säger han.

Räddningstjänsten i norr i Härjedalen är själv upptagen med flera bränder, varav en strax söder om Sveg som täcker ett område så stort som 1 600 hektar. Och den har spritt sig på flera platser under natten.

– Vi har ett flertal helikoptrar i luften. Den största branden är inte riktigt omringad, så vi får se hur vädret kommer bete sig i dag, säger Henrik Jansson, inre befäl vid Härjedalens räddningstjänst.

De två italienska brandflygplan av typen Canadair CL-415 som väntas landa i Örebro på onsdag kommer att vara i Sverige i åtta dagar. Förhoppningen är att de, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för bränderna.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beräknas planen kunna komma i drift onsdag eftermiddag.

Myndigheterna har skickat ut fyra så kallade viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). Två av dem gäller Ljusdals kommun. I det ena uppmanas boende i det berörda området i Ängra att utrymma, i det andra uppmanas även boende i och omkring Enskogen till samma sak.

I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid skjutområdet vid Trängslet skjutfält att utrymma på grund av att odetonerad ammunition finns där.

I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Fakta: Skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sexhjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB