– Det kommer inte att bli några slutna läger så länge vi är med i leken, säger Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles efter en träff med partiets parlamentsgrupp på onsdagsmorgonen.

På mötet diskuterades förbundskansler Angela Merkels (CDU) uppgörelse med inrikesminister Horst Seehofer (CSU), som i grova drag går ut på att inrätta ”transitcenter” för asylsökande som kommer till Tyskland efter att tidigare ha registrerats i ett annat EU-land.

Från lägren ska migranterna sedan skickas tillbaka till landet i fråga, alternativt till Tysklands granne Österrike, om första ankomstland inte vill samarbeta.

Socialdemokraterna (SPD) måste nu ta ställning till den känsliga frågan innan den kan bli regeringspolitik. I samband med flyktingkrisen 2015 avfärdade partiet ett liknande förslag, som då gick under namnet transitzoner.

Situationen i dag är dock en annan, och rör betydligt färre migranter, enligt SPD:s generalsekreterare Lars Klingbeil (omkring 18 000 personer sedan årsskiftet, enligt beräkningar från inrikesdepartementet i Berlin).

– Det hela bygger i hög grad på samarbete med Italien och Österrike, och vi får ju signaler från båda länder om att de inte är intresserade av att medverka. Där finns det en hel del som måste lösas, säger Klingbeil i en intervju med nyhetsmagasinet Tagesthemen, men spår trots det att en lösning kan nås.

En lösning utan inlåsning av asylsökande, om man får tro både honom och hans partiordförande.

Ett förbehåll som lär bli svårsmält för bayraren Seehofer, som så sent som i helgen hotade att stänga gränsen helt om inte Merkel gick med på hans partis krav.

På torsdag gör partitopparna i CDU, CSU och SPD ett nytt försök att komma överens.

Bakgrunden:

Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU i migrationsfrågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserades starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrationspolitik, men CSU vill strama åt den ytterligare.

Vid förra veckans EU-toppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU. Splittringen mellan EU-länderna på migrationsområdet kvarstår dock. I en intervju som sändes i söndags kväll lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och CSU såg EU-besluten som otillräckliga.

I söndags kväll ställde CSU-ledaren ett ultimatum till regeringschefen: Merkel måste gå honom till mötes, annars avgår han både som inrikesminister och partiordförande.

Efter timslånga diskussioner enades CDU och CSU — som stått sida vid sida i årtionden — om en kompromiss, som innebär inrättandet av transitcenter för snabb handläggning av ärenden där den asylsökande i fråga tidigare har registrerats i ett annat EU-land.

I oktober går Bayern till delstatsval, och CSU är under hårt tryck från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som med stor sannolikhet kommer att beröva CSU dess majoritet i delstatsparlamentet i München.