En stor glaslåda som kallas ”Ringburen” har monterats upp i Visby.

Det är här medlemmar i LO-förbund ringer upp andra LO-anslutna under Almedalsveckan för att övertyga dem att rösta rött.

Men samtalen har pågått längre än så. Enligt färska siffror har LO hittills genomfört 156 000 samtal.

Målet är en halv miljon samtal före valet. De nya siffrorna visar också att många är osäkra.

– Så många som var femte LO-medlem har inte bestämt sig än och vi kan se det framför allt bland kvinnor, säger LO:s valledare Johan Ulvenlöv till Arbetet.

Enligt honom står valet för de osäkra LO-medlemmarna mellan främst två partier: Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

– Vi vet också från de undersökningar vi gör att förstahandsvalet för dem är Socialdemokraterna. Och att de frågor som vi driver i valrörelsen kring anställningstrygghet och lön är väldigt viktiga för många av våra medlemmar. Det tror jag kommer växa i betydelse under de sista veckorna, säger han.

Inne i ”Ringburen” sitter kocken Jaqueline Lenander, även förtroendevald för Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Varför sitter du här och ringer?
– För att det är så himla viktigt att informera om vad som kommer hända om det blir regeringsskifte, som att lagen om anställningsskydd som kan försvinna. Vad händer om det skulle bli lagstiftade lägstalöner?

Hur långa är samtalen?
– Allt från fyra minuter till en halvtimme. Ibland pratar man om branschen överlag och sen går man in på politiken. I mitt förbund försöker vi även ha medlemsvård och erbjuder medlemsutbildningar när vi pratar med dem.

Vad vill medlemmarna prata om?
– De pratar om vikten av ett tryggt arbete och om arbetsmiljö. I vår bransch är det väldigt mycket stress. Jag försöker alltid knyta politiken till arbetsplatsfrågor.

Är det många som överväger att rösta på SD?
– Jag har haft några jobbiga samtal. När man är i en situation i sitt liv när man känner att man blivit behandlad fel väljer man oftast att sparka nedåt när man egentligen ska sparka uppåt. Man vill gärna skylla på någon, och då väljer man att titta neråt, mot de som redan är utsatta med otrygga anställningar, nystartsjobb, folk som precis kommit till Sverige. Jag försöker alltid förmedla: ”men varför har du det dåligt, är det på grund av människor som precis har kommit till Sverige eller är det din arbetsgivare som behandlar dig så himla dåligt?”.

Ditt bästa samtal?
– En ung person som skulle rösta för första gången och sa ”jag har inte tänkt så mycket på det och är inte så insatt”. Vi hade ett långt samtal om ideologi och det slutade med att hon nog skulle rösta på Socialdemokraterna.

Det pågår en debatt om ifall LO ska vara så starkt knutet till Socialdemokraterna, möter du sådana synpunkter?
– Vi hade MUF:are (Moderata ungdomsförbundet, reds.anm) som kom och ville prata. De sa att många LO-medlemmar röstar på SD och varför samverkar ni då med S? Men det här är ett kongressbeslut, ett demokratiskt beslut, det är folket som har valt detta. Vill man något annat får man påverka genom att engagera sig fackligt. Men jag lovar att när du väl gjort det så kommer Socialdemokraterna vara det enda alternativet. Det där var en mic drop, va?

Vad är en mic drop?
– Det är när rappare säger något bra och sedan släpper micken.