Det är tredje gången gillt för vänsterkandidaten, som har förlorat två tidigare presidentval. Enligt prognoser från rösträkningen landar han nu på cirka 53 procent av rösterna. Det är långt före närmaste rivalen Ricardo Anaya, och räcker enkelt till seger.

López Obrador ägnade sitt första tal åt att lova stora förändringar, men betonade samtidigt att han kommer att respektera demokratin.

– Vårt nya projekt ska bygga på verklig demokrati. Vi är inte ute efter att skapa någon diktatur, varken öppen eller dold, sa den nyvalde presidenten och lovade att värna om fri- och rättigheter samt att respektera den privata sektorn.

Ett annat löfte som han gav var att fördubbla pensionerna för äldre redan under första dagen vid makten.

Trump använde som vanligt Twitter när han var snabb med att gratulera. ”Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta med honom. Det finns mycket att göra som både USA och Mexiko kommer att tjäna på!”, skriver Trump.

López Obrador har dock haft en hård linje mot den mäktiga grannen i norr i valrörelsen, och har lovat att minska det ekonomiska beroendet av USA. Stämningen är sedan tidigare frostig länderna emellan, på grund av oenighet om migration och handel.

Lyckönskningar kommer även från närliggande Kanada där premiärminister Justin Trudeau säger att Mexiko är en ”nära vän och partner”.

Även de andra kandidaterna har varit snabba med att gratulera.

– Jag erkänner hans seger och framför mina gratulationer, säger Anaya, som kandiderade för en högerkoalition.

– Jag önskar Andrés Manuel största framgång, hälsar José Antonio Meade, som ställde upp i valet för det styrande partiet PRI.

López Obrador har gått till val på löften om att bekämpa det omfattande knarkrelaterade våldet och den utbredda korruptionen.

Oavsett hur han lyckas med det väntar en rejäl omställning för landet, som inte haft någon president med sådan vänsterprofil på decennier.