– Vi hade styrelsemöte här i dag på morgonen och en glad och enhällig styrelse ställde sig bakom och valde Jan-Olof till vd, säger Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson.

Jan-Olof Jacke, som har varit vd för Astra Zeneca i Sverige i drygt fem år, sitter i dag i Svenskt Näringslivs styrelse.

– Jag ser otroligt mycket fram emot det här uppdraget. Det var ett lätt beslut att tacka ja, men det var ett svårt beslut att lämna något man levt och andats med i 19 år, säger Jan-Olof Jacke.

Uppsägningstiden på Astra Zeneca är sex månader.

I ett pressmeddelande angående Jackes nya roll kommenterar han att organisationen har en central roll som företrädare för det samlade näringslivet.

”Svenskt Näringsliv … har också en unik uppgift som röst för alla de företagare, entreprenörer och branscher som ännu inte finns, men som kan uppstå om förutsättningarna är de rätta. Jag ser fram emot att kavla upp ärmarna och ägna mig åt denna viktiga uppgift”.

När beskedet om att Carola Lemne hoppar av två år före det slutdatum hon själv siktat på motiverades det med att Svenskt Näringsliv, som via medlemsorganisationen representerar 60 000 medlemsföretag, står inför en stor avtalsrörelse 2020.