I september 1981 greps och fängslades Emma Molina Theissen, medlem i Guatemalas kommunistparti. När hon som en av mycket få lyckades rymma från fånglägret i Quetzaltenango sökte militären upp hennes familj.

Emma Molina Theissen hade flytt och var inte i hemmet, i stället tog militären med sig hennes 14-årige lillebror Marco Antonio Molina Theissen. Han sågs aldrig till igen.

Guatemalas inbördeskrig pågick under åren 1960–1996 och kostade fler än 200 000 människor livet.

Efter krigsslutet påbörjade familjer som Molina Theissen det mödosamma arbetet med att utkräva rättvisa för militärens brott.

Ett arbete som bedrivits i hård motvind – starka krafter har velat skydda förövarna och svartmåla offren – men som under de senaste åren börjat skörda framgångar.

Historisk rättegång i Guatemala – militärer inför rätta

Global

Våren 2017 nådde Molina Theissens fall domstolen och i onsdags, den 23 maj, dömdes fyra högt uppsatta ex-militärer för brott mot mänskligheten.

Samtliga fälldes för tortyr och våldtäkt mot Emma Molina Theissen.

Tre av dem fälldes även för det påtvingade försvinnandet av Marco Antonio Molina Theissen. Straffen fastställdes till mellan 33 och 55 års fängelse.

Domstolens utslag har hyllats av guatemalanska aktivister, liksom av FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein.

– Jag hyllar familjen Molina Theissen för deras mot och uthållighet under tre decenniers kamp för rättvisa och sanning, säger han i ett uttalande.

Att det krävdes kamp bekräftade Ana Lucrecia Molina Theissen, syster till offren, i en intervju med Arbetet Global inför rättegången.

– Vi ser hur terrorn och lögnerna från då lever vidare. Och det har blivit värre. Vi har under tiden före rättegången återigen pekats ut som fiender till staten och dissidenter, sade hon då.