Tre tunnlar för atomvapenprov sprängdes, liksom flera byggnader, på torsdagen. Två dussin inbjudna journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina fick bevittna demoleringen av tunnlarna.

”Vi kunde gå ända fram och se sprängladdningarna i dem. Sedan förde de oss till åskådarplatser längre bort och sprängde dem”, rapporterar den amerikanska tv-kanalen CBS korrespondent Ben Tracy.

Därefter fick journalisterna gå tillbaka för att bekräfta demoleringen.

”Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter. Så det fanns ingen på plats, ingen utomstående expert, som kunde verifiera vad Nordkorea hävdar att man har gjort — att lägga ner sin anläggning för kärnvapenprov”, konstaterar Tracy.

Demoleringen har av Nordkorea beskrivits som ett tecken på välvilja inför det tänkta toppmötet mellan ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump den 12 juni i Singapore. Det är oklart om mötet blir av.

Anläggningen har varit platsen för landets samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb.

Bedömare är oeniga om vilken betydelse rivningen egentligen har för landets kärnvapenprogram.

Skeptiker hävdar att anläggningen både har gjort sitt och snabbt kan återuppbyggas.

De inbjudna journalisterna fick färdas med tåg med övertäckta fönster i tolv timmar och därefter med buss till Punggye-ri i Nordkoreas oländiga, bergiga nordöstra del.

De var på plats i nio timmar innan de forslades tillbaka till staden Wonsan, dit de flugit med specialchartrade plan.