Söndagen den 13 maj omringades fackföreningen NUAWE:s förbundskontor i den afghanska huvudstaden Kabul av tungt beväpnad polis och militär.

Fackföreningens egna bilder visar hur medlemmarna försökte genomföra en fredlig blockad av entrén innan säkerhetsstyrkorna sökte igenom och stängde ned kontoret.

Tillslaget var inte det första i ordningen.

Den 8 april genomförde polis och militär razzior mot NUAWE:s huvudkontor och 28 lokalkontor runt om i landet, uppger världsfacket IFS.

Den 21 april genomfördes ytterligare ett tillslag mot huvudkontoret i Kabul.

Dödade reportrar hedras på pressfrihetens dag

Global

Enligt IFS har den afghanska regeringen instruerat landets justitiedepartement att beslagta fackföreningens fastigheter.

– Regeringens försök att ta kontroll över NUAWE:s egendom skulle göra organisationens arbete med att organisera och representera anställda extremt svårt, om inte omöjligt, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i ett uttalande.

NUAWE har tagit ärendet till domstol. Facket sökt dialog med regeringen, som inte ska ha svarat.

Samtidigt har nu IFS anmält Afghanistan till Internationella arbetsorganisationens kommitté för organisationsfrihet

– Vi uppmanar regeringen att upphöra med skrämseltaktik och vapenskrammel, som utgör allvarliga överträdelser av Afghanistans åtaganden att som en medlem av ILO respektera arbetares fundamentala rättigheter, säger Sharan Burrow.