I riksdagsrummet har Jimmie Åkesson samlat på sig minnen från rockkonserter, fotbollsmästerskap och SD-aktiviteter. Porträttet på Kiss är en av signalerna som skvallrar om hans hårdrocksintresse. I en gammal Facebook-uppdatering kallar han hårdrockare ”lojala väljare”.

”Står det lagstadgad minimilön verkligen?”

– Vi vill inte ha politiker som sitter och sätter löner.

Jimmie Åkesson lutar sig fram över den lilla gulblå flaggan på soffbordet och betonar vikten av den svenska modellen.

Sverigedemokraternas partiledare ser många potentiella väljare bland arbetare som tröttnat på Socialdemokraterna.

Vid en Sifomätning 2015 var SD störst bland LO-medlemmarna, något partiet ofta återkommer till.

Att Jimmie Åkesson försvarar parternas rätt att själva sätta löner genom kollektivavtal stämmer in i den bilden.

– Det har visat sig vara väldigt bra jämfört med andra länder. Vi har en konfliktfri arbetsmarknad i förhållande till många andra.

I arbetsrummet nära riksdagen trängs en mikrovågsugn med rader av böcker, muggar med SD-tryck och en vikingahjälm i plast.

En rest från fotbolls-EM för två år sedan, berättar han.

Framåtlutad i den svarta skinnsoffan argumenterar Jimmie Åkesson mot Alliansens förslag om inträdesjobb som ett sätt att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Alla de här arbetsmarknadsreformerna är inget nytt fenomen, det har låtit så här sedan mitten av 90-talet åtminstone

Jimmie Åkesson

Förslaget innebär att lönerna ska vara 70 procent av ingångslönerna i kollektivavtalen, ett flagrant brott mot den svenska modellen, menar kritiker.

Men SD-ledarens motstånd mot lagstiftade löner hänger inte ihop med övriga delar av partiets politik.

Sverigedemokraterna har själva lagt ett förslag som de kallar lärlingsanställningar. Ett bärande inslag i det är just lagstadgade minimilöner.

– Är det det alltså?

Jimmie Åkesson blir förvånad när det kommer upp i intervjun.

Det står så i ert budgetförslag.
– I så fall är det en ny modell som vi har diskuterat, men generellt så tycker jag inte att det är en bra ide, men samtidigt ska du införa någonting sådant så måste du nästan sätta nån slags…

Han avbryter sig själv mitt i meningen och frågar igen.

– Står det lagstadgad minimilön verkligen?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att partiet har bäst förutsättningar att komma överens med Moderaterna.

Efter en kontroll i mobilen av pressekreteraren visar det sig mycket riktigt att det i budgetförslaget står ”en minimilön per månad lagfästs”.

– Det finns säkert någon smart förklaring till det, säger Jimmie Åkesson, men fortsätter sedan att argumentera mot de lagstadgade minimilönerna, trots att det är en del av partiets eget förslag.

– Vår modell ser inte ut så och det ska den inte göra heller. Sedan är det klart att det här är ett speciellt fall i någon mening där det handlar om att kombinera jobb och utbildning.

”Hundratals miljarder har slängts ut och det har inte lett till jobb”

Just nu diskuterar många politiker hur man ska få in nyanlända på arbetsmarknaden. Sverige har högkonjunktur och arbetslösheten är låg.

Men vissa grupper halkar efter.

Jimmie Åkesson dömer som sagt ut Alliansens förslag om jobb med lägre löner, men också dagens subventionerade anställningar.

Han vill ta bort i stort sett alla arbetsmarknadsprogram hos Arbetsförmedlingen och samtidigt privatisera stora delar av myndigheten.

– Alla de här arbetsmarknadsreformerna är inget nytt fenomen, det har låtit så här sedan mitten av 90-talet åtminstone. Det har varit subventionerade anställningar och hundratals miljarder som man har slängt ut på det här och det har inte lett till några riktiga jobb.

”Långsiktigt är utbildning det enda som funkar”, menar Jimmie Åkesson.

Men för att få rätt till studiebidrag, och flera andra stöd som bostadsbidrag och barnbidrag, vill Sverigedemokraterna att man som nyanländ ska ha arbetat minst ett år i Sverige.

Vad ska man leva på om man inte kan få studiebidrag och samtidigt måste utbilda sig för att få ett jobb?
– Nu bygger ju vår modell på att vi inte ska ha den typen av asylinvandring som vi har haft hittills.

Men även om man stoppar invandringen i dag finns det många människor kvar. Hur ska det fungera?
– Ja, man har ju rätt till försörjningsstöd så klart.

”Vi har tagit strid mot utstationeringsdirektivet”

”Arbetarpartiet – på riktigt”. Så beskrev sig Sverigedemokraterna på en stor banderoll som de hängde upp strax intill LO:s tält i Almedalen i somras.

Samtidigt anklagar LO partiet för att vara arbetarfientligt. Man menar bland annat att SD vill urholka las, ”låta vinstjakten fortsätta i välfärden” och ”sänka skatten för de rika”.

Jimmie Åkesson står dock fast vid att SD är ett arbetarparti, både baserat på vilka väljarna är och på partiets politik.

Jimmie Åkesson hävdar att Sverigedemokraterna fortfarande är ett arbetarparti under intervjun som äger rum på hans arbetsrum.

– Vi har till exempel tagit strid mot utstationeringsdirektivet och den typen av problem. Vi tog strid i frågan om upphandlingslagen därför att svenska företag och svenska löntagare diskrimineras till förmån för EU-medborgare.

Det är en sanning med modifikation. Det förslag Jimmie Åkesson syftar på, att kräva kollektivavtalsliknande villkor vid offentliga upphandlingar, var SD först emot, vilket gjorde att förslaget föll i riksdagen.

Efter att en ny version förhandlats fram av regeringen och Kristdemokraterna, där en stor del av Sveriges mindre upphandlingar undantogs liksom kraven på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtal, röstade SD för förslaget.

– Man gjorde exakt de förändringar vi ville så hade man förhandlat med oss från början hade det ju blivit bra från början, men det gjorde man ju inte, säger Jimmie Åkesson.

”Bäst förutsättningar att komma överens med Moderaterna”

Man kan inte bli förtroendevald i vissa LO-förbund om man är aktiv sverigedemokrat. Hur ser du på det?
– Jag tycker det är väldigt märkligt. Facket för mig ska ju primärt företräda sina medlemmars intressen på arbetsmarknaden. Att man börjar blanda in partipolitik är direkt fel, i synnerhet när vi är så starka inom LO-grupper.

Han håller inte med allianspartierna om att det behövs inskränkningar i strejkrätten när det gäller sympatiåtgärder.

Den utredning som regeringen redan har tillsatt räcker enligt Jimmie Åkesson.

Facket för mig ska ju primärt företräda sina medlemmars intressen på arbetsmarknaden. Att man börjar blanda in partipolitik är direkt fel, i synnerhet när vi är så starka inom LO-grupper

Jimmie Åkesson

Han håller inte heller med Moderaterna om att kompetens borde väga tyngre än anställningsår.

SD vill däremot öka undantaget från turordningsreglerna i las, från två till fem anställda.

– Det underlättar för mindre företag att ha en större flexibilitet, men i övrigt ser jag inga egentliga öppningar för att förändra las.

I många arbetsmarknadsfrågor känns det nästan som om du ligger närmare Socialdemokraterna än Moderaterna. Ändå vill du helst samarbeta med Ulf Kristersson. Varför?
– Jag vill helst ha 51 procent av rösterna men om man nu måste välja så tror jag att det finns bäst förutsättningar att komma överens med just Moderaterna.

Är det flyktingpolitiken du tänker på då?
– Ja och kriminalpolitiken, energipolitiken och skattepolitiken. Där finns förutsättningar att komma överens.

Partiledarintervju Jimmie Åkesson

Är Sverigedemokraterna ett arbetarparti? Vad tycker de egentligen om las, löner och den svenska modellen? Och varför argumenterar Jimmie Åkesson MOT ett förslag partiet själv har lagt? Få svaret i morgon i Arbetets partiledarintervju inför #Val2018

Posted by Arbetet on Wednesday, 16 May 2018

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Arbetets partiledarintervjuer

1. Jan Björklund, Liberalerna Läs intervjun här

2. Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet Läs intervjun här

3. Gustav Fridolin, Miljöpartiet Läs intervjun här

4. Ulf Kristersson, Moderaterna Läs intervjun här

5. Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna Läs intervjun här

6. Stefan Löfven, Socialdemokraterna Läs intervjun här

7. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

8. Annie Lööf, Centerpartiet Läs intervjun här

Verklighetskollen

Vilket är det vanligaste jobbet i Sverige?
– Det vanligaste jobbet, vad skulle det kunna vara, kära nån det är ingen lätt fråga. Undersköterska?

Nämn tre svenska nobelpristagare i litteratur.
– Harry Martinsson och vad heter han som fick det samtidigt Öjvin nånting? Har inte Moa Martinsson fått nobelpris, eller Vilhelm Moberg? Selma Lagerlöf har fått det.

Nämn någon av huvudakterna på Sweden Rock i Sölvesborg i sommar.
– Jag har tredagarsbiljett faktiskt. På torsdagen spelar Iron Maiden, annars är Crash Diet som spelar på lördagen en huvudakt för mig.

Svar: Undersköterska. Svenska litteraturpristagare: Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Nelly Sachs, Eyvind Johnson, Harry Martinsson, Tomas Tranströmer. Huvudakter på Sweden Rock: Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest.