– Kalla det inte demokratiska val, säger Naly Pilorge som jobbar för människorättsorganisationen Licadho i Kambodja.

Arbetet Global träffade henne förra månaden då hon var i Sverige för att besöka flera människorättsorganisationer.

I över 30 år har Phnom Penh Post rapporterat om korruptionsaffärer och politiska skandaler i landet som ända sedan slutet av 1970-talet styrt av en man – premiärminister Hun Sen.

– Det här är den värsta situationen för media som jag sett under de 30 år jag jobbat som journalist, säger den grävande frilansjournalisten Aun Pheap till The Guardian.

Nyligen blev det klart att  Phnom Penh Post ska säljas till en PR-byrå som ägs av en malaysisk investerare som har nära kopplingar till Kambodjas premiärminister Hun Sen.

Försäljningen sker endast två månader innan Kambodja går till val. De senaste åren har varit svåra för oberoende media, människorättsorganisationer och fackföreningar som vågat kritisera den sittande premiärministern och dennes parti CPP.

Redan i början av förra året, då Kambodja höll ett lokalval,  gjordes flera polisinsatser mot medier och civila organisationer.

Medier tystas i Kambodja

Global

Tidningar och radiostationer som ansågs för frispråkiga fick plötsligt besked att de inom några veckor var tvungna att betala stora ”skatteskulder”.

Flera oberoende radiostationer var tvungna att stänga och likaså den oberoende tidningen Cambodia Daily. Redan då var det många som pekade på kopplingen mellan det stundande parlamentsvalet och tystandet av oppositionen.

Hun Sen är en av de ledare i världen som suttit längs vid makten. Det senaste åren har dock missnöjet växt och en rad korruptionsskandaler med förgreningar till toppolitiker i hans parti CPP har uppdagats.

Erik Larsson: Den fria pressen hotas också i USA

Global

Regeringen har anklagat, bland annat USA, för att ha blandat sig i Kambodjas ”inre angelägenheter”. Regeringen har också betraktat fackföreningar, civila organisationer och pressen med misstro.

– Många organisationer har stängts och internationella organsiationer som bevakat valen och den demokratiska utvecklingen har drabbats hårt, säger Naly Pilorge.