Det handlar om familjen Clewehielm från Uppsala. Mamma, pappa och tre barn som samtliga har varit anställda i olika befattningar, några ledande bland annat som ”head of legal”, i bolaget som numera heter Monark Finans AB.

Tidigare gick bolaget under namnet 24Money Spar AB, ett finansbolag som erbjöd sparare hög ränta men som inte omfattades av den statliga insättningsgarantin.

I höstas avregistrerade Finansinspektionen bolaget, vilket innebar att bolaget inte fick ta emot medel från allmänheten.

På sociala medier har det uppstått stödgrupper för kunder som förlorat sina sparpengar som satts in i bolaget.

Även Ekobrottsmyndigheten granskar bolaget, men enligt presstjänsten går det inte att säga när utredningen blir klar.

Det pågår också förtalskampanjer mellan bolaget och familjen, där bolaget bland annat kallar pappan i familjen för ”Mastermind”.

Nu blir även arbetsrätten en del av den juridiska röran. Samtliga familjemedlemmar anser sig nämligen ha blivit avskedade utan saklig grund.

Via sitt fackförbund, Finansförbundet, stämmer de nu bolaget för detta.

Enligt bolaget är orsaken till avskedandena att familjemedlemmarna bland annat tagit emot ”betydande kontanta insättningar” utan att pengarna kommit in i bolaget, stulit pengar ur bolagets kassa, betalat ut felaktiga ersättningar till folk och juridiska personer samt planerat bedrägerier mot bolaget och beställt varor och tjänster för personligt bruk för företagets pengar.

– Det är påståenden från arbetsgivarsidan, men det är också arbetsgivaren som ska bevisa sina påståenden. Och än så länge har de inte lagt fram något som gör att vi inte ska väcka talan. Att det är omskrivet och att medlemmarna är släkt spelar ingen roll för min del, säger Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd som är juridiskt ombud för familjen i den arbetsrättsliga processen.

Tillsammans yrkar familjen på totalt en miljon kronor, 200 000 var, för brott mot lagen om anställningsskydd, semesterlagen och arbetsgivarens kvittningsrätt. Samt hundratusentals kronor i uteblivna löner.