Socialdemokraterna vill att jobb utan särskilda kvalifikationskrav ska gå till arbetslösa personer i Sverige.

I dag har Sverige mer liberala regler för arbetskraftsinvandring än något annat jämförbart land, sade statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när de presenterade förslaget på en presskonferens.

S vill införa en prövning av behovet på arbetsmarknaden.

Prövningen ska göras av en myndighet, med råd och insyn från arbetsmarknadens parter, med utgångspunkten att det inte ska vara möjligt att erbjuda jobb till personer utanför EES i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

Partiet vill också öka trycket på oseriösa arbetsgivare med tuffare förhandskontroller av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring och en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor.

Arbetstagare som utnyttjas eller drabbas av att arbetsgivare missköter sig ska ha rätt till skadestånd.

Byggnads kommenterar beskedet från Socialdemokraterna så här:

– Detta är en viktig pusselbit för att få stopp på utnyttjandet av arbetskraft och för att skapa mer ordning och reda i byggbranschen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Även IF Metalls ordförande Marie Nilsson är positiv till förslaget. På Twitter skriver hon:

– Välkommet från S om arbetskraftsinvandring. Ingen ska utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Behoven på arbetsmarknaden ska styra. Det är viktigt att industrin kan rekrytera rätt kompetens från hela världen. Industriella framgångar kräver ett öppet land.

Livs ordförande Eva Guovelin välkomnar utspelet från S.

– Den borgerliga alliansen införde för tio år sedan det mest liberala systemet för arbetskraftsinvandring inom hela OECD. Det har lett till att människor grovt utnyttjats av oseriösa arbetsgivare. Det måste förhindras. Förslaget är ett viktigt steg för mer ordning och reda på arbetsmarknaden, säger hon i ett pressmeddelande.

Vissa allianspartier och Svenskt Näringsliv är däremot kritiska, skriver TT. Centerledaren Annie Lööf anklagar Löfven för att sprida bilden av att företagare fuskar och att arbetskraftsinvandring hotar svenska jobb.

– Det är både ovärdigt och direkt felaktigt. Arbetskraftsinvandringen är 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige. Det är barockt att S säger att detta är ett hot, säger Lööf.

– Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistiskt och ovärdigt.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tycker att Socialdemokraternas syn på arbetsgivare som rekryterar medarbetare med lägre utbildning är anmärkningsvärd.

”Att likställa det nuvarande systemet för arbetskraftsinvandring med ett slavliknande system är bara unken retorik”, skriver hon.

Förslaget sågas även av Socialdemokraternas regeringskollega Miljöpartiet, som tillsammans med Alliansregeringen införde nuvarande regelverk.

– Det är ett mossigt och ålderdomligt förslag. Det är viktigt med ett öppet system för arbetskraftsinvandring, eftersom företagen behöver arbetskraft för att kunna växa, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT.

Moderaterna vill däremot, precis som S, skärpa reglerna men är tveksamma till behovsprövningen.

– När det gäller den här prövningen så är det kanske mer naturligt att lågkvalificerade jobb utförs av personer som redan är i Sverige. Men ett betydligt bättre svar på det är att se till att det lönar sig att arbeta och faktiskt söka de här jobben som personer uppenbarligen inte söker. Varför skulle arbetsgivarna annars göra sig besväret och söka efter arbetskraft utanför EU, säger partiets talesperson Johan Forssell (M) till TT.