Flera händelser under Lulas tio dagar långa bussresa i södra Brasilien har blottlagt det allt hårdare politiska klimatet i landet.

Sent i tisdags blev hans konvoj beskjuten, efter att tidigare ha fått ägg och stenar kastade mot sig enligt Lula.

– Det enda jag vet är att de inte är demokrater. De är mer fascister och nazister än någonting annat, dundrade ex-presidenten enligt AFP under ett tal inför ett rödklätt hav av anhängare i staden Curitiba.

Under talet försökte en samling motståndare till honom störa ut mötet genom att slå på kastruller och skjuta fyrverkerier.

– Spara era raketer till den 1 januari, när jag svärs in, svarade Lula.

Med omkring 35 procents stöd i opinionsmätningarna leder han stort inför valet i oktober framför utmanaren, extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro som samlar runt 17 procent.

Bolsonaro har — till skillnad från sittande president Michel Temer — varken nämnt eller tagit avstånd från skjutningen.

Under ett tal några timmar före Lulas framträdande kallade han sin socialdemokratiske rival för skurk och krävde att han ska kastas i fängelse.

Lula hade fortfarande ett massivt stöd när han lämnade presidentposten 2011, efter att bland annat ha drivit igenom stora sociala reformer i landet.

Men sedan han anklagats för inblandning i den omfattande korruptionsskandalen i landet har motståndet mot honom intensifierats.

Om en dom mot honom för just korruption står sig igenom en pågående överklagandeprocess hindras han från att ställa upp i valet. Ett möjligen avgörande beslut väntas från landets högsta domstol den 4 april.

Ytterligare ett tecken på det eskalerande politiska våldet kom häromveckan, då vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco sköts ihjäl i Rio de Janeiro.

Mattias Mächs/TT