09:51. Även personalutrymmena tillhör Faiza Jeldos ansvarsområden. På vägen ner till omklädningsrummet passar hon på att städa trappan.

JÖNKÖPING. Från en toalett på våning åtta hörs arabiska sånger. Det är Faiza Jeldo som är i färd med att skura toaletten samtidigt som hon nynnar för sig själv.

Det är hon som ansvarar för att de allmänna utrymmena på Scandic portalen i Jönköping är rena.

Hon städar receptionen, bastun, gymmet, restaurangen och konferensrummen med tillhörande lobby. Liksom toaletter och hissutrymmen.

Faiza Jeldo har arbetat som städerska på hotellet i 16 år. I flera år jobbade hon nästan enbart med att städa hotellrummen. Men arbetet tärde.

– Jag fick problem med diskbråck och var sjukskriven ett tag. Nu tränar jag hos sjukgymnast för att stärka musklerna, säger hon.

Jag tycker om mitt jobb och trivs, det är viktigast av allt

Faiza Jeldo

Hon berättar att det gör ont att lyfta armarna över huvudet för att till exempel bädda en säng.

Därför fick hon jobbet att ansvara för hotellets allmänna utrymmen när det blev ledigt för ett år sedan. Nu städar hon hotellrum enbart sex timmar i veckan.

Hela tiden håller hon uppsikt på vad som finns omkring henne, reflexmässigt plockar hon upp ett glas som står på fel plats eller torkar bort en fläck bland knapparna i hissen.

– Det är inte mitt jobb att ta koppar och glas från kontoret, men jag gör det ändå. Jag tycker att man kan bjuda på sådant.

På lunchen sätter hon sig med kollegan Jacklin Issa. De tittar i mobilerna och skrattar.

– Vi är som en stor familj här. Jag tycker om mitt jobb och trivs, det är viktigast av allt, säger Faiza Jeldo.

06.00 Arbetsdagen börjar

Arbetsdagen börjar klockan sex. Faiza Jeldo tar sig som vanligt an hotellreceptionen först. Vid den här tiden är det inte många gäster som rör sig i utrymmet och hon kan städa i lugn och ro. Foto: Kajsa Juslin

06.56 Hissen viktig

Faiza Jeldo rör sig mellan våningarna med hjälp av hotellets hissar. Även dessa ska rengöras med mopp och trasa.

08.12 Morgonmöte

Klockan åtta är det morgonmöte. Här diskuteras arbetsdagen tillsammans med personalassistenten Samira Naser. Efter det blir det frukost. Foto: Kajsa Juslin

10.05 Vattenpaus

Det är ett ansträngande jobb och flera gånger under dagen dricker Faiza Jeldo vatten. Foto: Kajsa Juslin

11.15 Städning av gym

Innan lunch städar Faiza Jeldo hotellets gym, relaxavdelning och bastu. Där byter hon ut alla handdukar till gästerna och ser till att de gamla kommer till tvätten. Foto: Kajsa Juslin

12.04 Lunch

Mellan 11.30 och 12.15 är det lunch. Faiza Jeldo har roligt i dag med kollegan Jacklin Issa. Foto: Kajsa Juslin

12.21 Blomansvar

Det är Faiza Jeldo som har ansvar för att blommorna lever och hon berättar att de vattnas varje torsdag. Under sommarhalvåret blir det oftare. Foto: Kajsa Juslin

14.26 Arbetsdagen slutar

Överallt finns låsta rum i form av bland annat städutrymmen, bastu och konferensavdelning. Hela tiden får Faiza Jeldo plocka fram kortet för att komma in. Dagen avslutas med att städa restaurangen. Hon slutar klockan 14.45. Foto: Kajsa Juslin

Om Faiza Jeldo

Ålder: 50.

År i yrket: 16.

Arbetsuppgifter: Städar de allmänna utrymmen på Hotell Scandic Portalen.

Lön: Vill inte uppge. Olika personer har olika påslag.

Bäst med jobbet: ”Jag träffar mycket folk och trivs med arbetskamraterna.”

Sämst med jobbet: ”Ibland blir det stressigt när det är mycket gäster. Det blir också mycket jobb när det är snö ute, då blir det smutsigt direkt.”

 

Om hotellstädare

Antal: 7 100.

Framtidsutsikter: Relativt goda.

Risker: Ett forskningsprojekt vid Arbets- och miljömedicin Syd 2017 visade att hotellstädare löper mycket hög risk att drabbas av belastningsskador. Det resulterade i en rekommendation att minska antalet rum som varje städare åläggs att städa per dag.

Utbildning: Grundutbildning ofta internt. Servicebranschens Yrkesnämnd utfärdar yrkesbevis.

Fackförbund: HRF.

Genomsnittslön: 22 447 kronor. För den som är 50 år och äldre: 23 326 kronor.