I Argentina är internationella kvinnodagen en stridsdag. Kvinnor strejkar både från sina jobb och allt obetalt hemarbete.

Demonstrationer tågar i hela landet. Den största samlar tiotusentals deltagare i Buenos Aires som spelar på trummor och ropar slagord. Många män deltar också, enskilt eller som medlemmar i fackförbund och partier.

“Vad ska män göra den 8 mars?” lyder rubriken på en lista som varje år blir viral i sociala medier:

“Som pappa, ta hand om dina barn. Som vän, erbjud dig att passa vänners barn. Som kollega, täck upp för kvinnliga kamrater. Som chef, ge kvinnliga anställda ledigt. Som lärare, kolla inte närvaron. Som aktivist, gör allt för att så många kvinnor som möjligt ska kunna gå och för att män ska läsa den här listan. Om du trots allt går – och inte kan göra något annat för att en kvinna ska kunna gå – håll dig i bakgrunden.”

Den sista kommentaren kan verka överflödig, men jag har själv blivit pekad åt med hela armen av megafonhojtande män i kvinnodagsdemonstrationen, och jag vet kvinnor som stannat hemma med barnen därför att deras män velat demonstrera för kvinnors rättigheter.

Ett argument emot att män deltar är att kvinnor kan uppleva det som hotfullt.

I en demonstration mot kvinnomord gick en man i kalsonger och ryggsäck med ett plakat med texten: “Jag är halvnaken och omgiven av det motsatta könet. Jag känner mig skyddad, inte utsatt. Jag önskar detsamma för dem”.

Bilden delades över hela kontinenten. Tills hans expartner trädde fram och berättade att han misshandlat henne, det fanns vittnen och polisanmälningar. Han hade dessutom skippat sitt umgänge med dottern för att gå på demonstrationen.

Många menar att männen behövs i kampen, och att demonstrationerna inte är emot män i allmänhet, utan mot patriarkatet och kvinnoförtrycket. Men andra ser det som omöjligt att skilja männen från deras privilegier.

En av dem skriver på Facebook: “Skulle du bjuda in plantageägarna till en demonstration mot slaveri?”

För en del utgör även en elvaårig pojke ett hot mot kvinnor. Det sorgliga, säger en vän bland organisatörerna, är att de som slängde ut ett barn från ett stormöte gjorde en blivande man till en potentiell fiende. Men framför allt hindrade de en kvinna från att delta.

Kinga Sandén, frilansjournalist