Stormen har blåst för fullt på EU-kommissionens dagliga pressträffar under de senaste dagarna. 48 minuters utfrågning om Selmayr i måndags följdes av 37 minuter i tisdags.

Det ska jämföras med att pressträffarna i normala fall brukar vara över inom en halvtimme — med alla ärenden inräknade.

Orsaken är dubbel.

För det första har Martin Selmayr länge varit en närmast mytisk figur i EU-kretsar, som spindel i nätet bakom kommissionsordförande Jean-Claude Juncker med rykte om sig att kontrollera allt och alla i bakgrunden, som en nutida Macchiavelli.

– Vad är skillnaden mellan Gud och Selmayr? Jo, Gud vet att han inte är Selmayr, lyder ett skämt som flitigt tillskrivs Tysklands förre finansminister Wolfgang Schäuble.

För det andra är turerna när Selmayr nu plötsligt befordrats till posten som EU-kommissionens generalsekreterare omgärdade av frågetecken och tveksamheter.

Selmayr sökte egentligen jobbet som biträdande generalsekreterare och godkändes och utnämndes till det — bara för att några minuter senare flyttas upp ännu ett snäpp då det visade sig att den sittande generalsekreteraren plötsligt bett om att få gå i pension.

Sedan dess har frågorna smattrat från framför allt franska, tyska, brittiska och italienska journalister, som anat ugglor i mossen.

”Det är inte längre en byråkrati, utan en bananrepublik”, twittrar Jean Quatremer, på franska tidningen Libération, som stod för de första avslöjandena av historien.

”Det här visar varför vi måste lämna EU”, dundrar brittiska The Telegraph på ledarplats.

De gröna och vänstern i EU-parlamentet har krävt en formell utredning och bland de ilskna journalisterna på kommissionens pressträffar dras redan paralleller till hur hela den dåvarande EU-kommissionen tvingades avgå 1999 efter anklagelser om bland annat svågerpolitik.

Selmayr själv har tills vidare inte uttalat sig och från EU-kommissionen har han fortsatt fullt stöd.

Även från EU:s medlemsländer är det än så länge tyst.

– Just det om Selmayr vill jag inte kommentera, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S) i samband med veckans EU-ministermöte i Bryssel.

TT: Varför inte?
– Han är en stark person. . . Jag förutsätter att allting har skötts korrekt. Och i övrigt vill jag inte kommentera det, säger Linde i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Martin Selmayr

• Martin Selmayr är född i Bonn 1970 och juristutbildad i Genève, Passau och London.

• Han började arbeta för EU-kommissionen i Bryssel 2004 som talesman i informations- och mediefrågor, som då låg under den luxemburgska EU-kommissionären Viviane Reding. När kommissionen ombildades 2010 flyttades han upp till posten som stabschef för Reding, som då blev justitiekommissionär.

• Sommaren 2014 blev Selmayr stabschef hos nye kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, efter att tidigare under året ha lett Junckers kampanj inför EU-valet.

• Den 21 februari 2018 utsågs Selmayr till ny generalsekreterare för EU-kommissionen — den högsta tjänstemannaposten inom kommissionen, som bland annat ger honom en plats vid EU-ledarnas toppmöten. Selmayr tillträder formellt posten den 1 mars.