Fredrik Skavlan fick hård kritik för sin intervju med Sarah Sjöström för några veckor sedan.

Orsaken var att han hade frågat varför Sjöström – världens bästa simmare – inte städar, lagar mat eller tvättar sina kläder själv.

Nu är Fredrik Skavlan visserligen känd för att ofta ställa könsstereotypa frågor till just kvinnor, men kritiken i Sarah Sjöströms fall säger ändå en hel del om vilka perspektiv som dominerar samhällsdebatten.

En annan syn på intervjun hade varit att det är befriande att en programledare med mångmiljonlön som Skavlan, faktiskt ifrågasätter varför en ung, frisk och barnlös person inte kan ta hand om sitt eget hem.

Jag upprörs mer över att inte fler får den frågan.

Men barnen då, tänker i alla fall jag. När får de vara med sin pappa?

Jonna Sima

Senaste tänkte jag tanken när jag av en slump surfade in på Elin Rencks blogg. Hon är en operationssjuksköterska runt trettio som är gift med filmregissören Johan Renck.

De lever ett lyxigt liv i New York med middagar på fina krogar, kändismingel och designkläder.

Men framför allt har de fått tre barn och väntar sitt fjärde – på fem år.

Under de åren har Johan Renck spelat in otaliga internationella tv-serier på andra platser i världen.

Hans fru bloggar öppet om ensamheten, livet med barnen och att ha en man som är bortrest så pass länge att hon funderar om hon kan ha blivit en annan person när han kommer hem.

Elin Renck lever som en ”Hollywoodfru” och det kan säkert vara skönt under en period i livet för de som har den möjligheten.

Men barnen då, tänker i alla fall jag. När får de vara med sin pappa?

Den frågan kan gärna nästa journalist – Skavlan? – som intervjuar Johan Renck ställa.

I Linn Ullmans storartade bok De oroliga berättar hon om uppväxten med sina berömda föräldrar, Liv Ullman och Ingmar Bergman.

Pappa Ingmar såg hon främst på somrarna på Fårö och då under en kort sittning vid elva varje förmiddag.

Hon skriver om ett tillfälle då han efter en lång tystnad sade: ”Problemet är att det är så stor åldersskillnad mellan oss. Vi har helt enkelt inte så mycket att prata om”.

Återigen är det kvinnorna som ska ställas till svars

Jonna Sima

Ingmar Bergman tillhörde en annan generation som knappast skämdes för sitt usla – i alla fall med dagens mått mätt – föräldraskap. I dag är det andra ideal som gäller.

I en ny hurtfrisk självhjälpsbok, Dålig mamma eller superkvinna? Barn och karriär – så klarar du de orimliga kraven, har kända kvinnor intervjuats om hur de får ihop det så kallade livspusslet.

Tv-programledaren Jessica Almenäs berättar att hon blivit anmäld till socialen av personer som anser att hon inte kan ta hand om sina barn ordentligt eftersom hon syns för mycket i TV-rutan.

Återigen är det kvinnorna som ska ställas till svars.

Det är en smula drastiskt att anmäla någon man bara sett på tv till socialen, men man undrar ju hur folk får ihop ett hektiskt yrkesliv med att ta hand om barn, relationer, hem, gamla föräldrar, träning och livets alla små beståndsdelar.

Problemet är egentligen inte att Sarah Sjöström får frågor om det, utan att inte fler får det.