”Det som hände i Haiti och efteråt är en skamfläck för Oxfam som med rätta kommer att finnas kvar i år framöver”, säger Oxfams högste chef Winnie Byanyima i ett pressmeddelande.

Oxfam genomförde en intern utredning 2011, den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller ombads att avgå. Oxfam medgav på torsdagen att en av dem som avskedats återanställdes bara några månader senare.

Den nya granskningen är del av organisationens handlingsplan för hur man ska hantera övergrepp inom organisationen. Man kommer bland annat att tredubbla finansieringen för skydd av de personer som man ska hjälpa till över 1 miljon USA-dollar årligen och fördubbla antalet anställda som arbetar med säkerhetsfrågor.

Dessutom ska en offentlig databas upprättas över fall av sexuella övergrepp eller trakasserier och maktmissbruk. Detta för att kunna undvika att personer som gjort fel anställs av Oxfam eller andra biståndsorganisationer igen.

”Just nu har jag bara två prioriteter för Oxfam: att fortsätta ge stöd åt de miljontals sårbara människor vi arbetar med runt om i världen, och att lära oss av våra tidigare misstag så att de inte återupprepas”, säger Winnie Byanyima.

Sexköp och övergrepp

Skandalen briserade sedan The Times avslöjat att unga prostituerade anlitats av Oxfams personal i Haiti efter jordskalvet 2010 då närmare 300 000 människor omkom. Hjälporganisationen ska inledningsvis försökt att mörklägga skandalen, rapporterade The Times.

Senare har uppgifter kommit fram om att mer än 120 människor som arbetar för landets ledande hjälporganisationer har anklagats för sexuella övergrepp senaste året, rapporterar The Sunday Times.

Enligt tidningen har Oxfam, med runt 5 000 anställda och 23 000 volontärer, registrerat 87 händelser förra året. 53 av dem lämnades till polis eller myndigheter. 20 personer förlorade sina jobb.

När organisationens vicechef avgick i måndags sade hon att en landschef i Tchad trots anklagelser om sexköp med koppling till honom och hans medarbetare varit kända, men att chefen ändå fortsatt att arbeta i Haiti.

I veckan framkom att personer ur Oxfams personal i en undersökning vittnat om att medarbetare begått våldtäkter i Sydsudan, enligt en tidigare chef inom organisationen.

Källor: AFP, Reuters