Vad handlar showen om?
Cleo:
– Den heter Fatta! för att den självklart handlar om sexuellt våld, men det finns så många olika lager, berättelser och perspektiv.

Ni har demonstrativt gjort den juckande rörelsen till symbol för en feministisk manifestation. Hur då?
Shirley: – När man ser en kropp som ser ut som en kvinna, framförallt eftersom vi har skoluniformer på oss, skapar kontrasten att se en maskulint kodad rörelse i en sån kropp en friktion. Att det inte överensstämmer. Jag känner att när jag juckar så kanaliserar jag alla mina känslor. För mig är det också ett sätt att ta plats, att våga stå och göra det med mina systrar.

Är ni politiska?
Shirley: – Alla kroppar är politiska. Vårt feministiska ställningstagande gör att vi uppfattas som än mer aktiva i vår politiska agenda. Vi försöker få publiken att fundera över sin egen blick när de ser oss.

Första versionen framförde ni redan 2016. Vad har ni ändrat på?
Cleo: – Vi har anpassat oss en del och känt efter vad det är vi behöver säga på scen apropå Metoo. Hela processen har varit dynamisk och föränderlig, helgen innan vi hade premiär blev den sista låten färdig till exempel.

Kommer de som borde se föreställningen att göra det?
Cleo: – Absolut, men jag önskar att det satt 95 procent män i publiken och det kommer det inte att göra. Men även de som är feministiskt orienterade behöver se den.

FATTA! med Cleo och JUCK

• Är en dans- och musikshow som turnerar med Riksteatern runt om i landet fram till den 14 mars.

• Nu i helgen spelar de i Åkersberga (9/2) och i Gävle (10/2). Föreställningen rekommenderas från ca 15 år.