IFJ gläds åt att antalet döda journalister i fjol sjönk jämfört med tidigare år, totalt 82 personer. Men samtidigt anser IFJ att antalet är fortsatt oacceptabelt.

På sin hemsida skriver  federationen att det i många länder fortfarande är extremt farligt att vara journalist, särskilt i Afghanistan som hade det högsta antalet självmordsattacker i fjol.

Men även Mexiko är mycket utsatt. Där dödades 13 journalister i fjol för att ha avslöjat korruption, narkotikahandel och organiserad brottslighet.

Journalisten Gumaro Perez dödades i december 2017 i Acayucan, Mexiko.

Etiopien är också fortsatt farligt för granskande reportrar. I mitten av januari släpptes de etiopiska radiojournalisterna Darsema Sori och Khalid Mohammed efter att ha suttit fängslade länge på grund av sitt arbete.

Men frigivningen och uttalanden från landets premiärminister om att politiska fångar ska släppas innebär dock inte att fängslandena, trakasserierna och övervakningen av journalister är över, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Minst tre andra journalister sitter fortsatt fängslade i Etiopien.

För att minska antalet döda journalister, liksom trakasserier och förföljelse har den internationella journalistfederationen, IFJ, som förslag att införa en ny internationell konvention om säkerhet och självständighet för journalister och annan mediepersonal.

Genom en konvention hoppas IFJ att det blir hårdare kontroll av befintliga lagar och att de som angriper journalister hålls ansvariga.