Lag och ordning, snabbare integration av nyanlända samt bättre välfärd, med tonvikt på vården och skolan, kommer att vara prioriterade frågor.

– Det finns en önskan om att någon tar kontrollen, sade valledaren John Zanchi på en pressträff där han och partisekreteraren Lena Rådström Baastad på tisdagen presenterade strategin inför valet den 9 september i höst.

– Ni kommer att se ett återkommande drag av samhällskritik, förklarade John Zanchi.

Lena Rådström Baastad sade att partiet inte kommer att önsketänka om vad valrörelsen ska handla om, det misstaget har systerpartier i andra länder gjort.

– Val ska handla om vad väljarna vill att det ska handla om, säger hon mot en fond av ett diagram där vård, integration/migration och lag och ordning ligger högst.

Kommunals ordförande Tobias Baudin var inför att valstrategin skulle presenteras orolig för att välfärdsfrågorna inte skulle få tillräckligt hög prioritet. Men nu när han sett strategin är han nöjd.

– Som ordförande för Nordens största välfärdsförbund blir jag ju glad när det första och största fokuset är just på välfärden. Det behövs så att medlemmarna i Kommunal kan få fler kollegor och bättre arbetsmiljö.

Att Socialdemokraterna även ska prioritera lag och ordning i kommande valrörelse välkomnar han.

– Vi har sett attacker på ambulansförare och efterfrågat skärpta straff och vet efter samtal med medlemmar att de här frågorna är viktiga. Men vi tycker ibland att det är för mycket fokus på lag och brott.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin säger till Arbetet att LO delar den bild av Sverige som Socialdemokraterna har inför valrörelsen.

– Det går bra för Sverige men det går inte bra för alla i Sverige. Framför allt är det positivt att man vill satsa på välfärden, säger hon.

Hon pratar om att LO vill betona minskade klyftor och ökad jämlikhet inför kommande val.

Lägger Socialdemokraterna tillräckligt mycket fokus på det i strategin?
– Det har företrädare för regeringen och Socialdemokraterna också sagt tidigare, att orsakerna när det gäller brott till stor del har sin grund i att man inte är etablerad på arbetsmarknaden. Vi vill ha snabbare integration och där förhandlar vi just nu om etableringsjobben.

Socialdemokraterna pekar ut Moderaterna och Sverigedemokraterna som partiets huvudmotståndare.

När det gäller väljare som S kommer att satsa mest på att vinna tillbaka finns det två målgrupper som mest kraft ska riktas in på. Det är, enligt Socialdemokraterna, 750 000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350 000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller Sverigedemokraterna.

Huvudbudskapet i kortform för att locka dessa är att Sverige ska bli tryggare, med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten.

John Zanchi och Lena Rådström Baastad återkommer till att Socialdemokraterna går till val på egen hand.

– Men vi samarbetar gärna med Miljöpartiet, säger John Zanchi om vad som kan vara läget efter valet och tillägger att det motsatta gäller Sverigedemokraterna.

S vill i valrörelsen måla ut SD som ett tydligt högerparti.

I arbetet för att vinna väljare ska dörrknackning, översatt till 1,5 miljoner samtal, annat traditionellt valarbete samt sociala medier bli viktiga delar.