Familjen Kaos väjer inte för det brutalt ärliga i sina satiriska shower. Under valåret är det dags för De redan frälsta, där den frispråkiga trion utmanar både sig själv och sin publik.

Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén har prisbelönats för humorserien Full patte i SVT, rosats för turnén Slå pattarna i taket och nu har de snart premiär för nästa turné med Riksteatern.

De redan frälsta är en show om godhet, förändring och demokrati, regisserad av Astrid Menasanch Tobieson och kryddad med svulstig scenografi, musik och ”feministisk byggarbetarhumor”.

Vad skiljer er show från andra shower?
– Formatet show är många gånger både sexistiskt, homofobt och rasistiskt men vi vill fylla detta format med ett annorlunda innehåll. Kärnan i föreställningen, där publiken kommer att få öva sig i demokrati, är att vår klasstillhörighet påverkar vilken tillgång till demokrati vi har, säger Bianca Kronlöf.

– Vi vill påminna folk om att de faktiskt har makt. Efter det amerikanska presidentvalet känner sig många politiskt bakfulla, men gå inte på lögnen att du är maktlös, fortsätter Tiffany Kronlöf.

Vilka är de redan frälsta?
– Vi får ofta höra att vi bara spelar för de redan frälsta, eftersom vi har en tydlig politisk agenda. Därför ville vi ta reda på vilka de redan frälsta är och utmana den gruppen, liksom oss själva, säger Thom Gisslén.

Er show handlar om förändring, menar ni personlig eller samhällelig?
– Både och. Vår generation är uppfostrad i individualistiska tankegångar, men i showen landar vi i en kollektiv rörelse, svarar Tiffany Kronlöf.

– Det här talet om att demokratin urholkas, det är inte något som de med makt gör, det är snarare vi andra genom att inte engagera oss kollektivt utan hålla på med navelskådning, säger Bianca Kronlöf.

– Det behövs ingen diktator om folk fasar ut sig själva, avslutar Thom Gisslén.

Fotnot: Showen hade premiär 17/1 och ska nu turnera med Riksteatern.