Januari

18: En äldre man som kör lastmaskin krockar med ett tåg i Småland. Oklart om det skett i jobbet.

19: Man i 70-årsåldern blir påkörd av en hjullastare på träföretag i Jämtland. Förundersökning pågår.

Februari

1: En man i 30-årsåldern får ett träd över sig vid trädfällning i Småland. Förundersökningen nedlagd.

3: En man i 50-årsåldern blir påkörd av en hjullastare i samband med avfallshantering i Malmö. Förundersökningen nedlagd.

16: Enköping: En man i 45-årsåldern kläms under bil då domkraft ger vika. Förundersökningen nedlagd.

17: En man i 45-årsåldern får bröstkorgen klämd i en maskin på Atrias livsmedelsfabrik i Borås. Förundersökning pågår.

18: En man i 60-årsåldern kläms i samband med att en vägg flyttas på en fabrik för prefabricerade betongelement i Östra Grevie. Förundersökning pågår.

21: En busschaufför i 55-årsåldern dör efter att ha kört in i en stillastående lastbil på E18 utanför Arboga. Det var dimma och köbildning efter en tidigare krock.

28: En hiss i Karlskrona stannar inte på alla plan, reparatörer från Kone ska laga den. En av dem, som är i 50-årsåldern, kläms i schaktet. Förundersökningen nedlagd.

Mars

3: En montör ramlar genom ett hål i taket vid byggarbete på köpcentret A6 i Jönköping. Mannen, i 50-årsåldern, faller ungefär arton meter. Förundersökning pågår.

6: Norr om Stockholm kör en lastbilschaufför i 30-årsåldern av vägen när ett mötande fordon kommer in i hans fil.

12: En kvinna i 45-årsåldern blir klämd av en ko när hon arbetar på en gård i Ljungby. Händelsen har inte utretts som arbetsmiljöbrott.

12: En lastbil kör in i en annan, stillastående, lastbil i Kristinehamn. Chauffören kläms fast.

22: På ett företag i Skåne ska en man i 40-årsåldern, anlitad genom ett belgiskt bolag, reparera en skrotsax. Han får ett tungt föremål över sig. Förundersökningen nedlagd.

26: En 85-årig taxichaufför hittas död, liggande på isbelagd mark utanför bilen i Stockholm.

26: Under försvarsövningen Vintersol går en bandvagn genom isen på Alån i Boden kommun. En 23-årig man omkommer. Förundersökning pågår.

27: Väggarna rasar i en grop som grävts för avlopp, en man i 55-årsåldern hamnar under rasmassorna och avlider. Detta sker i Hudiksvall. Förundersökningen nedlagd.

49 miste livet på jobbet år 2017

Arbetsmiljö

Maj

2: I samband med grävarbete välter en traktor över en fastighetsskötare i 60-årsåldern i Djursholm. Förundersökningen nedlagd.

7: Explosion på Oricas sprängmedelsfabrik i Gyttorp utanför Nora. En man i 30-årsåldern mister livet. Förundersökningen nedlagd.

8: En man i 60-årsåldern fastnar i en traktors kraftuttag, en del som roterar bakpå fordonet, i Ingelstad på Öland. Förundersökningen nedlagd.

29: När lastbilar ska lastas på ett företag i Degerfors blir en chaufför i 50-årsåldern påkörd av en truck. Förundersökningen nedlagd.

Juni

3: En tivoliarbetare kläms under en karusell i Gnesta. Enligt uppgifter i Aftonbladet skulle han hämta en keps och träffades av karusellen. Förundersökningen nedlagd.

13: En kvinna i 40-årsåldern, sakkunnig inom naturvård, avlider i trafikolycka i Kosovo.

13: Den 37-årige polisen är på väg ut på jobb när han krockar med en lastbil utanför Hässleholm. Det visar sig senare att polismannen var narkotika-påverkad vid olyckan.

14: En man i 20-årsåldern blir påkörd av tåget i samband med arbete med att sätta upp viltstängsel utmed spåret i Abisko. Förundersökningen nedlagd.

26: En byggingenjör i 50-årsåldern kör av vägen i Uppsala.

Juli

4: En man i 65-årsåldern faller från hög höjd i samband med takarbete på en skola utanför Kalmar. Han arbetade för NCC. Förundersökning pågår.

23: En 43-årig polis blir påkörd under utryckning, då han jagar misstänkta rånare till fots på E20 i Göteborg.

Augusti

3: En lastbilschaufför som hyrts in för att köra åt Postnord kläms då en parkerad lastbil kommer i rullning på en terminal i Stockholm. Förundersökningen nedlagd.

4: En björn gräver sig under ett staket på Orsa Rovdjurspark och attackerar en 18-årig djurskötare, som avlider. Förundersökning pågår.

5: Vid underhållsarbete på en staty på en skolgård i Sollentuna faller en man i 50-årsåldern så illa att han omkommer av skadorna. Förundersökningen nedlagd.

8: Ett tak i Sjöbo, där renoveringsjobb pågår, ger vika och mannen i 45-årsåldern faller ner i en maskinhall. Förundersökning pågår.

18: En man i 60-årsåldern som ska göra kabelarbeten blir påkörd av tåget då han går över spåret utanför Arboga. Förundersökningen nedlagd.

23: En man i 65-årsåldern faller från ett traktorfordon i Skåne – och blir överkörd av samma fordon. Förundersökning pågår, men har varit besvärlig för att vittnen inte är i Sverige. Förundersökning pågår.

26: En manlig verkstadsarbetare i 55-årsåldern kläms ihjäl på Scania. Misstanken om arbetsmiljöbrott är avskriven, men utredning av vårdslöshet på individnivå pågår.

30: En man i 30-årsåldern kläms mellan en container och en dragbil i Göteborg. Förundersökning pågår.

September

8: En polsk sjöman drunknar i Karlskrona i samband med den militära övningen Northern Coasts. Han var anställd av polska marinen och olyckan utreds i Polen.

15: På ett bygge i Tyresö faller en man från Polen från en stege så illa att han drygt en månad senare avlider av skadorna. Förundersökning pågår.

26: En egenföretagare i 75-årsåldern ska leverera betongelement i Luleå då han kläms mellan elementen och lastbilsflaket. Förundersökningen nedlagd.

26: En helikopter som ska inspektera kraftledningar på uppdrag av Vattenfall kraschar utanför Älvsbyn. En polsk man i 35-årsåldern omkommer. Förundersökning pågår.

Oktober

5: I samband med att en barack ska förflyttas med lastbil i Östersund blir en man i 25-års-åldern klämd. Förundersökning pågår.

17: En 29-årig kvinna som är anställd på Greenpeace i Sverige omkommer när ett flygplan störtar i Brasilien.

25: Ett tungt cementföremål välter över en man i 70-årsåldern då han arbetar med dränering i Bollnäs. Förundersökningen nedlagd.

29: Norr om Ullared kläms en man i 65-årsåldern till döds mellan en skogsmaskin och ett träd. Förundersökning pågår.

November

6: En bonde i 50-årsåldern i Västra Götaland får innehållet i en ensilagebal över sig.

7: En man i 50-årsåldern brännskadas på Södra Cells massabruk i Mönsterås. I december arbetar polisen med att förhöra arbetskamrater. Förundersökning pågår.

22: En man i 45-årsåldern hamnar under en vältande lastbil på en återvinningsanläggning i Bromölla. Förundersökning pågår.

December

10: En man i 85-årsåldern kläms under ett träd i Värmland. Enligt lokaltidningen arbetade han i skogen.

27: En timmerbil kör av väg 320 utanför Sundsvall. Bilen faller sex meter nedför ett stup och föraren, en man i 40-årsåldern, avlider.

Karta över dödsolyckorna 2017

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Två olyckor som skedde i andra länder är inte utmärkta på kartan.