Det var två år sedan som Anton Levein, till vardags samordnare på facksammanslutningen 6F, återupptog barndomens legointresse.

– Jag kom på att det var kul helt enkelt. Som vuxen kunde man bränna sina egna pengar och köpa mer av det man ville än man kunde när man var barn.

Efter en flytt till Stockholm och jobb inom fackföreningsrörelsen började idén till mastodontprojektet att ta form. LO-borgen vid Bantorget i Stockholm, helt byggd i lego.

– Jag har en stark relation till LO-borgen och tycker att det är en av de vackraste byggnaderna i den här stan, säger Anton Levein om valet.

Han skred systematiskt till verket. Huset fotades både ut- och invändigt och han närstuderade också en bok om husets historia. För ungefär ett halvår sedan startade själva bygget på köksbordet i lägenheten och nu står borgen helt klar.

Totalt räknar han med att ha lagt ner omkring 200 timmar på bygget som består av uppskattningsvis 30 000 legobitar. Huset står nu på Runö folkhögskola.

– Från den 15 januari ställs det ut på Runös vintersalong. Vart det tar vägen sedan är inte klart än. Jag vill inte ha det hemma i alla fall, det tar för stor plats. Hela mitt matbord har varit fullt av lego i ett halvår.

Vad blir nästa byggprojekt?

– Jag har tänkt på hur jag ska få det lite politiskt och det nästa jag ska bygga – kanske – är mina drömmars folkets hus. Jag bor i Kungsholmens valkrets och tänker att vi skulle behöva offentliga lokaler där man kan mötas.

 

Jämför själv. Dra i reglaget för att visa Anton Leveins legoborg och den riktiga LO-borgen.