– Vi måste kämpa gemensamt för att få en migrationspolicy på plats som är solidarisk med de länder som tar emot de stora flödena, sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras på onsdagskvällen efter mötet.

Frankrikes president Emmanuel Macron var skarpt kritisk mot den ”inkonsekvens” som återfinns i det europeiska asylregelverket och som enligt Dublinförordningen tvingar de länder i Europa som först tar emot asylsökande att hantera de tyngsta kriserna.

Medelhavsmöte med ledarna från Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Portugal och Spanien.

I ett gemensamt uttalande efter sin ”arbetsmiddag” förklarade de sju ledarna att de var ”fast beslutna att få till stånd en gemensam europeisk migrationspolitik”.

Antalet migranter som flyr över Medelhavet från Libyen till Italien minskade avsevärt när de två länderna ingick ett EU-backat avtal i somras. Grekland tog bara emot en sjättedel så många asylsökande förra året jämfört med föregående år, efter EU:s flyktingavtal med Turkiet.

Samtidigt har migranterna valt nya vägar — antalet som söker sig till Spanien via Marocko och Algeriet ökade under 2017.

Flera av länderna har krävt att andra EU-länder ska ta emot en större andel migranter.

Så sent som på tisdagen havererade en båt utanför Libyen och mellan 90 och 100 migranter saknas. Ytterligare tiotals personer saknas efter en olycka i helgen, samtidigt som hundratals har räddats under dramatiska omständigheter.

Totalt beräknas över 3 100 personer ha förlorat livet i flyktingsmugglarnas trafik över Medelhavet under 2017, rapporterar migrationsorganet IOM. Enligt statistiken lyckades uppemot 172 000 människor nå EU:s kuster på detta sätt under året.