– Vi har lidit ett tungt nederlag, säger motståndaren Alejandro Guillier, och gratulerar Piñera till ”en stabil och oklanderlig seger”.

Piñera, som styrde landet mellan 2010 och 2014, efterträder vänsterpresidenten Michelle Bachelet i mars för en fyra år lång period på presidentposten. Det blir då andra gången han tar över efter Bachelet, som även ledde landet före 2010.

När nästan alla röster i söndagens avgörande valomgång var räknade hade Piñera 55 procent mot 45 för vänsterinriktade Guillier.

– Trots att det finns stora skillnader mellan oss är vi eniga om mycket, säger Piñera om Guillier, inför jublande anhängare i huvudstaden Santiago.

Bara knappt sju miljoner personer röstade i Chile, med 17 miljoner invånare.

– Jag röstade på honom på grund av ekonomin. När han var president gick det bra för mina affärer och jag hoppas att det blir så igen, säger 54-årige José Oyaneder i Santiago.

Piñera slog Guillier med stor marginal i den första valomgången i november. Men den avgörande ronden blev jämnare, troligen eftersom många som röstade på vänsterpolitikern Beatriz Sánchez slöt upp bakom Guillier.

När den nu valde presidenten röstade sade han att han var ”säker på att vinna”.

Den konservative Piñera, som byggde upp sin förmögenhet genom att introducera betalkort i Chile på 1980-talet, är en av landets rikaste personer. I fjol placerades han på plats 745 på tidningen Forbes lista över världens rikaste.

 

Sebastian Piñera

Piñera har en förmögenhet som Forbes uppskattar till 2,7 miljarder dollar, motsvarande 23 miljarder kronor.

Han har också varit i blåsväder. För tio år sedan bötfälldes han för insiderbrott. Han har även investerat i ett peruanskt fiskeföretag, trots att Chile haft en konflikt om fiskerättigheter med Peru. En utredning tittar på om han 2009 mottog olagliga kampanjbidrag från ett kontroversiellt gruvbolag.

Under sin mandatperiod 2010—2014 fick han hantera rekordstora protester där demonstranter krävde ett förbättrat utbildningssystem, och gruvolyckan 2010 då 33 arbetare satt instängda i över två månader.

Källa: AFP, Bloomberg, Financial Times