Såväl anställda som tidigare anställda och anhöriga till personal har fått förstahandskontrakt av fackförbundet Ledarna, rapporterar Dagens Industri. Ledarna äger tre fastigheter vid Fridhemsplan i Stockholm.

Detta var i linje med förbundets tidigare policy.

”Vi har tidigare upplåtit lägenheter till närstående eller för oss kända människor”, säger Ledarnas vd Per Hedelin till Dagens Industri om hur policyn såg ut då. Den uppdaterades dock efter rapporteringen om att Margot Wallström fått en lägenhet av Kommunal.

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Nyheter

Enligt förbundets nuvarande policy ska förbundets samtliga lediga lägenheter i första hand gå till anställda.

Detta trots att Ledarnas ordförande Annika Elias först uppger att endast hälften av lägenheterna går till anställda.

Om ingen av de anställda söker en lägenhet som är ledig så släpps den till övriga sökanden, skriver tidningen.

Per Hedelins styvdotter och systerson bor i Ledarnas lägenheter. Även den tidigare ordföranden Björn Bergman har en av lägenheterna, liksom hans barnbarn.

När Dagens Industri frågar om det är lämpligt att Per Hedelins styvdotter fått en lägenhet i Ledarnas bestånd svarar Per Hedelin att han överlät frågan till styrelsen.

Förbundets ordförande Annika Elias säger att styrelsen sa ja.

Därtill rapporterar tidningen att Per Hedelin haft lägenhetskontrakt för en av fackförbundets Visions lägenheter. Hedelin menar att lägenheten var till för anställda som behövde någonstans att bo.

Vision fick i sin tur tillgång till en av Ledarnas lägenheter. ”Av något skäl bytte vi lägenheter med varandra under ett par år”, säger han men kan inte minnas varför de slutade med det upplägget.

Han säger att han ”aldrig skulle göra en sådan lösning i dag”.

Samtidigt menar Vision, som då hette SKTF, att Hedelin sa upp lägenhetskontraktet först efter att Vision anmält honom till Hyresnämnden på grund av att han inte var skriven i lägenheten.