Ön, som kallas Bhashan Char eller Thenger Char, ligger omkring två mil från land. I dag används området främst för vattenbuffelherdar och fiskare. Flera vittnar för tidningen Bangla Tribune om att tidvattnet, när det står som högst, översvämmar hela ön, uppger engelskspråkiga Dhaka Tribune.

– Om ön är obeboelig för herdar och fiskare, hur ska andra kunna bosätta sig här? säger fiskaren Riaz Uddin till tidningen.

Bangladesh har sedan augusti tagit emot 620 000 flyktingar ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya från grannlandet Burma. Ett nytt avtal mellan länderna ska göra det möjligt för flyktingarna att återvända. Men iordningsställandet av ön, som beräknas vara klart först i slutet på 2019, tyder på att Bangladesh tror att återvändandet kommer att bli utdraget.

– Även om vi har skrivit på ett avtal med Myanmar (Burma) om återvändande av rohingyska flyktingar så kommer det fortfarande att krävas mycket tid att skicka tillbaka det här stora antalet flyktingar. Men många flyktingar bor i dag under bar himmel, något som är väldigt inhumant. För att skydda dem har vi godkänt det här projektet, säger planeringsminister Mustafa Kamal enligt Radio Free Asia.

Rohingya Muslim refugees Kutupalong flyktingläger i Bangladesh, 25 november 2017.

De befintliga flyktinglägren är överfulla och tanken är att 100 000 människor ska bo i det nya lägret på ön i väntan på att få återvända till Burma.

Förslaget får kritik från bland annat människorättsorganisationen Amnesty International, som uppmanar Bangladeshs regering att dra tillbaka det.

”Det skulle vara ett fruktansvärt misstag att flytta de rohingyska flyktingarna till en obeboelig ö som är långt från andra flyktingbosättningar och sårbar för översvämningar”, påpekar organisationens Sydasienchef Biraj Patnaik i ett pressmeddelande.

FN:s flyktingorgan UNHCR uttalar sig mer försiktigt om planerna. I en skriftlig kommentar till TT skriver UNHCR att man ”uppmuntrar myndigheterna att undersöka alternativ till läger, samtidigt som de aktivt främjar rörelsefrihet och självförsörjande genom bättre tillgång till möjligheter till meningsfullt uppehälle och annan grundläggande service”.

 

Det här är Bhashan Char

Bhashan Char betyder "flytande ö" på bengaliska. Den ligger i Bengaliska viken, nära floden Meghnas mynning.

Bangladesh presenterade planerna på ett mindre flyktingläger på ön 2015. De mer omfattande planerna som nu fått grönt ljus handlar om att bygga 120 byar, med drygt 1 400 baracker på ön.

Projektet väntas vara färdigställt i slutet av 2019.

Källa: Radio Free Asia