”Försiktig doldis”, löd Svenska Dagbladets rubrik när Fredrik Persson 2014 blev ordförande för Svensk Handel. Han är varken en tongivande röst i debatten eller i sociala medier, men i LO-kretsar tas den nya styrelseordföranden för Svenskt Näringsliv väl emot.

– Det är bra. Han är en trevlig och resonabel person, ärlig och uppriktig. Han var också en bra arbetsgivare utifrån att ett handslag gäller, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson som med ”arbetsgivare” menar hans tid som vd och koncernchef på Axel Johnson.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar att det gått snabbt att utse en ny ordförande för Svenskt Näringsliv.

Utifrån det han vet är han nöjd med valet.

– Hans bakgrund talar för att det är en person med väldigt bred kompetens. Och jag vet att Svensk Handel och vår medlem Handels har haft ett bra och pragmatiskt förhållande de senaste tio åren i alla fall. Det känns som ett styrkebesked att de valt en person som vi haft en bra relation med innan, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det är bra att komma bort från alltför stort industrifokus, tycker Susanna Gideonsson.

– Tjänstesektorn växer ju snabbast, så utifrån det är det jättebra.

Vet du vad han tycker om er hjärtefråga – att stoppa hyvling?
– Nej, tyvärr, jag har inte kommit åt att klämma honom på den frågan.

Svensk Handels vd Karin Johansson har jobbat med Fredrik Persson i flera år. Hennes bild är att han kan skapa ett bra klimat i styrelserummet. Hon beskriver honom som social, snabbtänkt, trevlig.

– Han är väldigt noga med att alla ska komma till tals, det är högt i tak och han har glimten i ögat och är duktig på att skapa samförstånd. Man får hoppas att han får fortsätta efter stämman i maj.

Persson blir ny styrelseordförande för Svenskt Näringsliv

Nyheter

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson hade ganska mycket kontakt med Fredrik Perssons företrädare Leif Östling, berättar han. När regeringen bjöd in och i olika typer av partssamtal. Posten innebär stort inflytande, anser han.

– Leif Östling gjorde stora förändringar av Svenskt Näringslivs stadgar, så jag ser det som att ordföranden har mycket inflytande över organisationen.

De nya stadgarna innebär att Svenskt Näringsliv har en ordinarie styrelse och en verksamhetsstyrelse. Fredrik Persson är ordförande i båda. Den senare har ansvar för ”samverkan och beslut i arbetsgivarfrågor, till exempel beslut kring lockout” och ska kunna fatta snabba beslut i samband med avtalsförhandlingar.

I en kommentar på Svenskt Näringslivs sajt tackar Fredrik Persson sin företrädare Leif Östling för arbetet med stadgarna. Och kommenterar kritikstormen efter Östlings kritiserade uttalande ”Vad fan får jag för pengarna?” i samband med rapporteringen om hans skatteplanering.

– Mediedebatten fick ett olyckligt fokus på Leif som person, och under en period skymde debatten de viktiga frågor som Svenskt Näringsliv arbetar med.

Karl-Petter Thorwaldssons förhoppning är nu en riktning från ideologi från pragmatism, eftersom han mer upplevt det förra än det senare.

– Jag hoppas att Fredrik Persson kan se till att Svenskt Näringsliv får ett starkare mandat av sina medlemsföretag så att vi verkligen kan mötas. Så det inte blir som med utbildningsjobben för ett år sedan. Vi behöver verkligen en bra motpart.

Arbetet har sökt Fredrik Persson, men han har svarat att han inte har möjlighet att intervjuas.

Detta är Fredrik Persson

• Valdes till styrelseordförande för Svenskt Näringsliv under ett styrelsemöte måndagen 27 november.

• Hans uppdrag sträcker sig till Svenskt Näringslivs stämma i maj nästa år, då en ny ordförande ska väljas.

• Är 49 år, har en ekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har tidigare arbetat som vd och koncernchef på Axel Johnson.

• Har varit ordförande för Svensk Handel. Han är även ordförande i byggjätten JM:s styrelse och ledamot i styrelserna för Ahlström Capital OY, Electrolux och Hufvudstaden.

• Fritidsintressen: Springa, paddla kajak, resa med familjen