Lönegapet är enormt mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare i världen. Till exempel tjänar den brasilianske fotbollsspelaren Neymar, i franska storklubben PSG, lika mycket som 1 693 kvinnliga spelare i Frankrike, Tyskland, England, USA, Sverige, Australien och Mexiko – tillsammans.

Det visar den årliga löneundersökningen från Sporting Intelligence, som tidningen The Guardian rapporterar om.

Neymar får en årslön för säsongen 2017-2018 på cirka 350 miljoner kronor.

Men arbetsmarknaden för professionella fotbollsspelare är också betydligt större för män. Medan det finns 137 021 professionella manliga fotbollsspelare i världen räknas kvinnorna endast till 1 287, alltså knappt en procent av andelen män.

Det är en betydligt lägre andel jämfört med andra manligt dominerade branscher. Hos amerikanska Nasa är exempelvis 11 procent av alla anställda kvinnor. The Guardian tar också upp exempel från politiken och skriver att det finns 32 procent kvinnliga ledamöter i det brittiska parlamentet. I Sverige är motsvarande andel kvinnor 44 procent.

Undersökningen från Sporting Intelligence har även tittat på andra idrotter.

I USA är till exempel löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga basketspelare 100 gånger. Detta trots att basketligan för damer, WNBA, har högst löner bland alla kvinnliga idrottsligor i världen.