Klockan 21.00 under torsdagskvällen delades priset ut på Runö kursgård

Årets fackliga hjälte 2017 är Maria Lövgren från Handelsanställdas förbund som startade den första fackklubben på klädkedjan Zara i Malmö.

– Maria Lövgren är en mycket värdig vinnare. Med sitt mod och engagemang, för fackliga frågor och allas lika värde och rätt i en utsatt bransch, är hon en stor inspirationskälla för många säger LO:s ungsekreterare Josefin Johansson.

När Arbetet når Maria Lövgren på fredagsförmiddagen är hon på väg att lämna Runö för att återgå till jobbet. I dag är en av årets stressigaste dagar i den nyinstiftade shoppinghögtiden Black Friday.

Hur känns det att vinna priset ”Årets fackliga hjälte”?

– Det är stort. Det känns jätteroligt.

Hade du väntat dig att vinna priset?

– Jag blev jätteöverraskad. Det var en stor konkurrens och de andra nominerade har gjort jättefina grejer så jag blev väldigt chockad.

Det var i februari Maria Lövgren startade fackklubben på Zara i Malmö. Hon hade precis kommit tillbaka från sin föräldraledighet och fått upp ögonen för att starta en klubb på en konferens i Bryssel där hon bland annat träffade fackliga representanter från Ikea och HM.

– Jag kände direkt att det här är något vi måste ha, så jag pratade med medlemmarna och medlemmarna var positiva.

Men många var samtidigt rädda. Företaget hade inte alltid följt reglerna och flera upplevde att det fanns en risk att de skulle förlora viktiga timmar eller sin anställning.

– Jag sa att jag kan stå i täten och föra talan, men jag måste veta att ni står bakom mig. Och det gjorde dem. Det var där den fackliga styrkan började. Vi insåg att vi  faktiskt kan göra det här tillsammans, säger Maria Lövgren.

I början mötte klubben motstånd. Företaget sa att de var positiva men det märktes inte alltid i praktiken, enligt Maria Lvgren. Men sedan började det vända.

– Jag tror det hade ganska mycket med okunskap att göra för det ändrades ganska snabbt. I dag känner de själva att det är bra spelregler. De vet vart de ska vända sig om det är någonting. Men vi har fortfarande väldigt långt kvar att gå.

Priset årets fackliga hjälte delas varje år ut av LO och går till en person eller grupp som gjort en betydande insats inom facket.

Pristagaren ska vara under 30 år och verksam i något av LO-förbunden.

Juryn som har utsett vinnaren är Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, Philip Botström SSU:s ordförande och Helen Pettersson, ABF:s ordförande.

Juryns motivering till Årets fackliga hjältedåd 2017

”Maria kämpar för varje medlem i den stressiga arbetsmiljö som handeln ofta är. Hon är en av de som startade den första fackklubben på Zara i Malmö. Hon är tryggheten och styrkan på arbetsplatsen, backar aldrig undan och tar alltid kampen mot en stark arbetsgivare. Maria är en omtänksam, driven och ödmjuk facklig företrädare. Hon är en sann kamrat, hon står upp för allas lika värde och rätt och hon är en oerhört stor inspirationskälla bland sina kollegor och kamrater”.