”Det ska finnas en minimilön i varje land i EU”. Så sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en konferens om sociala rättigheter tidigare i år.

Det är en fråga som är högst närvarande när EU:s stats- och regeringschefer i dag, fredag, deltar på det sociala toppmötet i Göteborg. I dokumentet om den sociala pelaren som skrevs under på mötet tas även minimilönerna upp, men med förbehållet att: ”all lönesättning ska vara öppen och förutsägbar i enlighet med nationell praxis och med respekt för arbetsmarknadens parters oberoende.”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att hon inte delar Jean-Claude Junckers uppfattning.

– Vi vill inte se någon europeisk minimilön eller någon lagstiftning om minimilöner. Det är vi emot. Däremot delar jag hans ambition att de som har lägst betalt i Europa borde få bättre betalt för sitt arbete.

Är du orolig för att lagstadgade minimilöner nu hamnar i fokus?
– Nej, jag tror inte att det hamnar i fokus på det här mötet. Det som händer nu med sociala pelaren är att det finns ett momentum när alla stats- och regeringschefer kommer till Sverige för att diskutera hur vi ska få bättre arbets- och levnadsvillkor trots att det inte finns någon beslutspunkt på dagordningen, säger Ylva Johansson.

Minimilöner i EU

Oroliga är däremot arbetsgivarorganisationerna. Svenskt Näringsliv och Business Europe tror att EU-kommissionen kan komma att lägga fram ett förslag om lagstadgade minimilöner. De menar att partsmodellen hotas om den sociala pelaren leder till ny lagstiftning.

– Det är inte omöjligt att det kommer framöver, det är på väg åt det hållet i EU, sade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne under en pressträff på torsdagen i Göteborg.

Europafacket stödjer lagstadgade minimilöner i EU. Men ”endast där fackförbunden vill ha dem”, förtydligar Europafackets presstjänst.

”Ett EU-mål för minimilöner skulle inte på något vis inkräkta med parternas framförhandlade lägstalöner, som i Sverige. Vi vill att mål för lagstadgade minimilöner ska bli obligatoriskt i de länder där minimilöner gäller. Och att fackförbund och arbetsgivare är med och bestämmer minimilöner.”, skriver Europafacket vidare i en kommentar till Arbetet.

Hållningen från Europafacket innebär alltså en ambition att lyfta minimilönerna i de länder som, olikt Sverige, redan i dag har minimilöner eller där arbetsmarknadens parter stödjer minimilöner.

Från LO:s håll uttrycker man en viss oro för diskussionen om lagstadgade minimilöner i EU.

– Vi är emot det. Samtidigt ser vi att i omvärlden och i delar av EU finns det ett behov av det. Så vi står och balanserar lite på en knivsegg, kan man säga, konstaterar Åsa Törnlund, utredare på LO.

Hon betonar att om EU-kommissionen skulle gå åt det hållet kommer LO att verka för skrivningar som gör det möjligt för Sverige att behålla sin partsmodell.

Allianspartierna, förutom Liberalerna, är kritiska till den sociala pelaren. I en debattartikel i Göteborgs-Posten varnar Centerpartiets partiledare Annie Lööf för vad den sociala pelaren skulle kunna leda till.

”Det principdokument som kommissionen har presenterat är fyllt av svepande formuleringar, som öppnar dörren för att binda Sverige vid principer om a-kassan, minimilöner och pensioner.

Vad det konkret betyder, vilka nivåer det handlar om, vet vi inte. Faktum är att vi inte ens vet om Stefan Löfvens önskan efter ett prestigeprojekt kommer leda till avskaffandet av den svenska partsmodellen på arbetsmarknaden”, skriver Annie Lööf i GP.