– Nu blir det stenhårt jobb i ett år. Vi kanske kan vara lediga några dagar kring jul, men annars är det bara att köra på. Om cirka ett år börjar partierna i Europa att fokusera på valet till Europaparlamentet, säger Luca Visentine, Europafackets generalsekreterare.

Under det sociala toppmötet i Göteborg samlades Europas fackliga företrädare på Clarions Post Hotell för att enas om ett medskick till EU-ledarna.

Europafacket vill att den sociala pelaren ska öka löntagarorganisationernas makt i unionen.

Förhoppningen är att det ska bli lättare att trumfa igenom ett socialt protokoll som innebär att fackliga rättigheter ska väga tyngre än ekonomiska friheter.

I dag finns det stora löneskillnader inom EU, vilket leder till sociala spänningar.

– Jag hoppas bara att vi inte gör misstaget att tro att Bryssel ska lösa detta. Jag vill se sociala handlingsplaner i varje land, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som också deltog i mötet.

Det finns en optimism just nu bland de fackliga företrädarna i Europa.

– Jag är imponerad av EU:s politiker för första gången på två decennier, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Men även om många fackliga anar en ljusning efter flera svåra år av ökande inkomstklyftor så finns även en utbredd oro.

–­ Människor i Europa är trötta på att höra om saker som de inte ser något av, säger Erich Foglar, ordförande för OGB, Österrikiska LO, och höjde ett varnade finger för att sociala pelaren endast blir tomma ord om EU inte sätter kraft bakom orden.

Europfackets Luca Visentini tycker ändå att det är en ”revolution” att EU börjat fokusera på sociala frågor.

– Det har varit tyst om det i flera år. Nu kommer det att bli en förändring, säger han och tillade att under det kommande året så ska facken i EU:s länder uppvakta regeringschefer, arbetsmarknadsministrar och finansministrar och fråga vad de gör för att leva upp till EU:s sociala pelare.

I Sverige och på flera andra håll i Europa har arbetsgivarna varit oroliga för att EU ska införa fler lagar som påverkar arbetsmarknaden. Den svenska arbetsmarknadsministern har kommit med lugnande besked och sagt att sociala pelaren inte handlar om att skapa nya lagar.

Men Luca Visentini vill se nya lagar på EU-och nationell nivå.

– I Europa, men kanske inte i Sverige, är utmaningen att få till stånd nya lagar som stärker kollektivavtalssystemet.