Donald Trump älskar sitt Florida och då i synnerhet Palm Beach där 87 procent av befolkningen är dollarmiljonärer och stöttar den sittande presidenten.

Men Floridas palmkantade strandpromenader, lyxhus och turistfavoriten Walt Disney World har en skuggsida. Där bor den livliga sexåringen Moonee (Brooklynn Price) med sin tjugonånting mamma Jancey (Bria Vinaite).

Deras förhållande är mer som två vilsna barn på jakt efter äventyr och kickar än en mor- och dotterrelation.

De hyr ett rum på ett knallila motellkomplex som drivs av den sympatiske Bobby, spelad av Willem Dafoe.

Motellet är en tillfällig fristad för människor som gett upp hoppet om den amerikanska drömmen, till synes fast i ett ekosystem av skit.

Landskapet är fullt av snabbmatsställen och neonblinkande shoppinglador med krimskrams för under dollarn som tillverkas och säljs av låglönearbetare.

Kontrasten till Trumps eget Xanadu i Florida – klubben Mar-a-Lago som det kostar över 13 miljoner kronor per år att vara medlem i – kunde inte vara större.

Utanför lyxhotellen och golfklubbarna står Jancey och Mooney med plastpåsar fulla med parfymkopior som de försöker kränga på de rika gästerna.

Maktobalansen är hjärtskärande. För ena parten betyder 20 dollar ingenting och parfymen kommer att slängas lika fort som den köptes. För den andra innebär summan en pizzaslice med cola och husrum för dagen.

Willem Defoe gör ett finstämt porträtt av Bobby som är så mycket mer än en motellägare, han är den enda vuxna personen i Moonees och Janceys kaotiska liv.

Runt hörnet tronar Askungens slott med sina tinnar och torn, en drömvärld där Kalle Anka & company får vara ålderslösa för evigt.

I den krassa verkligheten krävs det att människor växer upp, i synnerhet i ett samhälle där allt ansvar läggs på individen.

The Florida Project skildrar på ett långsamt, för att inte säga vardagligt långtråkigt, och närmast dokumentärt sätt landets groteska klyftor och hur det knappast är för sådana som Moonee och Jancey som den nuvarande presidenten någonsin kommer att göra ”USA great again”.

Film

The Florida Project

Regi: Sean Baker

Medverkande: Brooklynn Price, Bria Vinaite, Willem Dafoe mfl.

Visas på Stockholm Filmfestival 17-19 november. Svensk premiär: 9 februari.