Det brittiska klimatet med tillhörande landskap är ibland skoningslöst, precis som kärleken kan vara. Mot den bakgrunden lutar sig Francis Lees hyllade God’s own country där motpoler verkligen dras till varandra.

Här får vi träffa den unge och smått destruktive bondsonen Johnny (O’Connor) som får hjälp att ta hand om familjegården av den rumänske gästarbetaren Gheorghe (Secareanu).

I början håller de en hårt maskulin distans till varandra, men känslorna blir allt varmare när de åker iväg för att ta hand om gårdens betande får.

Om det låter en aning bekant så stämmer det, God’s own country har ibland nästan löjligt mycket gemensamt med Oscarsbelönade Brokeback Mountain, både i stil och historia.

Den karga och brutala miljön är en tydlig reflektion av vad Johnny och Gheorghe kämpar med inombords, samtidigt som filmen också ger en ganska tragisk bild av ett arbetsliv som inte längre har någon stor plats i världen.

Veteranerna Gemma Jones och Ian Hart personifierar detta i små, men gripande rollporträtt som Johnnys farmor och pappa.

Regissören Francis Lee vågar vila kameran på blickar och låter ofta tystnaden tala och skapar på så sätt en minnesvärd och berörande film.

Och där många historier som skildrar homosexuell kärlek brukar kasta in brandtal och politiska poänger, så vågar God’s own country vara så konventionell att den faktiskt blir innovativ.

Film

God’s own Country

Regi: Francis Lee

Medverkar: Josh O’Connor, Alec Secareanu och Gemma Jones.

Premiär: 13 november (Stockholms filmfestival, direkt efter följer en intervju på plats med regissören Lee), 24 november (officiell premiär).