FN-organet UNFPA har upprättat över hundra hjälpcenter runtom i landet.
Vittnesmålen från Mosul är många: Unga flickor som tvingats till giftermål och kvinnor som våldtagits eller misshandlats enbart för att de är kvinnor, för att de inte haft ”rätt” sorts kläder eller för att de gått utomhus utan en manlig beskyddare.

Många har också blivit traumatiserade av sådant de tvingats bevittna under IS mycket hårdföra styre.

– Det är ett mycket stort antal kvinnor som är i behov av stöd och hjälp. Särskilt yazidiska kvinnor har hållits som sexslavar. De kommer behöva omfattande och långvarigt stöd, säger Ramanathan Balakrishnan, UNFPA:s chef i Irak, till TT på telefon.

På FN-organets 135 center i Irak ges både medicinsk och psykologisk hjälp. Ett 40-tal av dem ligger i Mosul. Hjälpcenter finns bland annat på sjukhus och på andra institutioner samt i flyktingläger, där de ofta byggs upp i containrar.

Ytterligare en variant är de mobila enheterna, som består av team med hjälp- och socialarbetare. De försöker nå ut till kvinnor och flickor som drabbats av IS övergrepp. Man har även byggt förlossningskliniker i bussar.

– När kvinnorna kommer till kvinnoklinikerna är det ett väldigt bra tillfälle att få kontakt med dem och identifiera drabbade. I samband med det informeras kvinnorna om all annan hjälp de kan få, säger Balakrishnan.

Han påpekar vikten av att insatserna blir långvariga.

– Till skillnad från andra humanitära insatser, renhållning eller skydd exempelvis, kräver insatser efter sexuellt och könsbaserat våld ett långvarigt åtagande. Det betyder att stödet måste byggas upp på ett hållbart sätt, väletablerat både i staten och i civilsamhället.

Sverige är i dag en viktig bidragsgivare till UNFPA:s verksamhet, inte minst sedan USA dragit ner sitt stöd.

President Donald Trump meddelade kort efter sin installation att finansiering av utländska organisationer som stöder abort skulle begränsas, med följden att stora summor pengar till bland annat UNFPA ströps.

Sverige beslutade då att öka sitt stöd med nästan 200 miljoner kronor, från 804 miljoner till 988 miljoner kronor årligen.

USA:s minskning av bidraget har inte bara påverkat UNFPA:s arbete med sexuellt och könsbaserat våld, utan även möjligheten att ge kvinnor mödravård och möjlighet till säkra förlossningar i krigszoner.

– Vi håller på att undersöka om vi måste dra ner på flera av våra insatser, om inte ytterligare donationer tillkommer. Jag är mycket glad och tacksam över att Sverige ökar sitt stöd. Det hjälper oss att täcka en del av behovet, men inte allt, säger Ramanathan Balakrishnan.

Ella Sundström/TT

 

Islamiska staten i Irak

2004, ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak, svär Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-Qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorar gruppen stadigt stöd i Irak efter attacker mot muslimer, och sunnitiska klanstyrkor har börjat döda AQI-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (ISI).

Under 2013 genför ISI flera attacker i månaden i Irak och ger sig in i det syriska inbördeskriget. ISI går samman med syriska krafter och kallar sig då Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

I januari 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden al-Falluja efter flera dagar av strider, kort därefter al-Raqqa i Syrien. I juni 2014 tar Isis kontroll över den irakiska storstaden Mosul, sedan irakiska soldater övergett sina posteringar. I juni 2014 utropar den terrorstämplade rörelsen sitt kalifat och Isis byter namn till Islamiska staten (IS).

Efter det kämpar IS för att försvara det territorium som gruppen har lyckats lägga under sig i stora delar av östra Syrien och norra Irak. Men tre år senare har drömmen om den islamiska staten grusats av den omfattande militäroffensiv som pressat tillbaka extremisterna, nu senast i al-Raqqa.

Källa: BBC, Time