Att vägra jobba för att man sett spöken på jobbet kan bli en prekär situation.

På hotell Eggers i Göteborg vägrade en städare att gå in i rum 397 där det påstås finnas ett spöke.

Och personalen och kungligheterna på Drottningholms slott kan uppleva ”små vänner” i rummen, berättade drottning Silvia tidigare i år i en tv-dokumentär. ”Man känner ibland att man är inte helt ensam”, förklarade hon.

Men det dyker inte bara upp övernaturliga väsen på hotell, slott och restauranger. Även vården verkar vara hemsökt.

I Kalmar kommun såg man sig tvungen att anlita ett medium efter att personalen hotat att sluta eftersom de känt närvaro av ”andar eller spöken” på ett korttidsboende.

Cecilia Frid, som var verksamhetschef på kommunen 2010 då detta hände såg det som ett arbetsmiljöproblem och anlitade ett medium som kunde driva ut de onda andarna.

Att hon hade använt kommunens pengar till detta var något hon fick mycket kritik för i medierna.

Enlig SvD som tog upp tråden tre år senare, tycktes ändå metoden att använda ett medium för att driva bort spöken ha fungerat, personalen kände sig tryggare efteråt.

I dag, tio år senare, säger Cecilia Fridh till Arbetet att hon ogärna pratar om händelsen.

– Det var så länge sedan. Vi har lagt det här bakom oss.

Vad gäller om det spökar på jobbet?

Arbetsmiljö

Även anställda inom Bräcke kommun har sett sig nödgade att stävja spökandet i ett äldreboende genom att anlita ett medium. 2010 var det några anställda på ett korttidsboende i Bräcke som en kväll tog ett medium till ett hem som ska ha hemsökts av ”osaliga andar”.

Händelsen Lex Sarah-anmäldes av andra i personalgruppen. Lex Sarah ska användas då man misstänker att en brukare kan ha drabbats av allvarliga missförhållanden.

Personalen på en flyktingförläggning fick upp ögonen för spöken för något år sedan. Det var nyår 2015.

Tidigt en morgon stod 35 asylsökande utanför receptionen till Migrationsverkets kontor i Alvesta och påstod att det spökade i deras asylboende.

– Det blev en världsnyhet. Utländsk media ringde hela dagen, säger Magnus Pettersson var Migrationsverkets enhetschef i Alvesta vid den tiden.

Det blev en världsnyhet. Utländsk media ringde hela dagen

Magnus Pettersson

Huset, en tidigare vårdinrättning byggt 1800, hade stått tomt en tid innan det började komma asylsökande. Under flyktingvågen 2015 var det stort behov av tillfälliga bostäder. Alla hus som kunde användas köptes upp för att hyras ut till Migrationsverket.

Stefan Johansson från Alvesta var en av dem. Han köpte Grännaforsa vårdinrättning som under årens lopp använts som hem för gamla, för barn, för psykiskt sjuka och under 1940-talet som hem för deserterade tyskar.

2015 bodde totalt 58 personer, familjer och barn med olika kulturell bakgrund i huset. De hade redan bott där i flera månader när de började protestera. De förklarade att lysen blinkade, att det var onaturligt kallt i vissa rum och det hördes ljud i väggarna.

Det vet alla häromkring att det spökar i huset, många har hört barngråt från källaren

Stefan Johansson

Det fanns ett rykte i bygden sedan länge att det spökade i det här huset.

– Jag tror inte på spöken, men faktum är att jag kände något konstigt när jag var på övervåningen i det så kallade sjuksköterskerumnmet, säger Stefan Johansson som dock är övertygad om att flyktingarna försökte använda ryktet för att få tillgång till bättre bostäder.

– Men jag kan samtidigt inte säga annat än att det låg något i det de sa om spökena. Det vet alla häromkring att det spökar i huset, många har hört barngråt från källaren.

Hotellspöke skrämde städerska

På Hotell Eggers i Göteborg vägrade en städerska att arbeta i ett av rummen där det påstods spöka.

– Hon slapp vara på den våningen. Det var enkelt. Vi bytte våning bara, så slapp hon gå in i det rummet, säger hotelldirektör Jessica Villeton.

– Man får ha respekt för att man kan känna olika saker. Hon som jobbade här tyckte att hon hade en särskild förmåga.

På hotellet finns en skröna om att Axel Eggers fru nummer två går igen. Hon gick bort i en flygolycka på 1940-talet.

– Vi brukar skoja om att hon är vår servicechef. Hon ser till att vi sköter oss, kollar läget, ser till att vi är uppsträckta gentemot gästerna.

Personalen som uttrycker olust kan erbjudas ”rotation”.

Och tycker man det är läskigt i hela huset så får man väl fundera på om man ska vara på den här arbetsplatsen

Jessica Villeton

– Man går två och två på varje våning och har varsin sida av korridoren, men man städar rummen själv. Och tycker man det är läskigt i hela huset så får man väl fundera på om man ska vara på den här arbetsplatsen.

Hon upplever emellertid inte att det här är något problem. Och själv är Jessica Villeton inte rädd:

– Jag har varit på hotellet i 25 år. Jag har varit ensam här en julafton. Jag vet inte om det finns något husspöke eller inte, men jag känner inget obehag, säger hon och tillägger:

– Frågar du vår nattportier som jobbat här i 30 år så fnyser han bara åt det.

Filmer om skrämmande arbetsmiljö

Alien Obefintligt arbetsskydd och svårt att omförhandla arbetsvillkor. Farlig arbetsmiljö med utomjordisk livsform ombord. Ledningens direktiv ser inte till personalens välmående. Regi: Ridley Scott. (1979) 

Beetlejuice Mördande byråkrati, en vansinnig konsult som vill ta över och du kan inte lämna arbetsplatsen. Regi: Tim Burton. (1988)

Riket Att Udo Kier som jättebebis kvider fram ”Mor” från ett rum på Rigshospitalets förlossningsavdelning är märkbart frånvarande i debatten om bemanningen inom sjukvården. Regi: Lars von Trier/Morten Anfred. (1994)  

The Grudge Att jobba som socialsekreterare är farligt. I japanska The Grudge får Rika besöka ett hem för att ta hand om Sachie – något som resulterar i en dödlig förbannelse och ett väldigt okammat hårsvall. Regi: Takashi Shimizu. (2002)

The Shining Att vakta ett hotell kan få den mest beskedliga att bli en galen mördare med yxa. Kubricks filmatisering av King-boken The Shining visar vad som händer om arbetsmiljön blir för isolerad. Regi: Stanley Kubrick. (1980)

The Mist Människor söker skydd i ett litet köpcentrum för att komma undan ett övernaturligt töcken som lagt sig över staden. Chefen tvingas försöka skapa ordning i kaoset, på ett sätt som förmodligen skulle få samtliga skyddsombud i världen att lägga skyddstopp. Netflix-serie. (2007)

Tips: Kim Nilsson, Yonna Waltersson, Martina Frisk