Kina

President Xi Jinping har säkrat en andra femårsperiod som ledare för kommunistpartiet. Xi Jinping omvaldes vid en omröstning bakom stängda dörrar till att leda politbyråns ständiga utskott, i praktiken Kinas högsta politiska organ. Utöver Xi Jinping var det bara premiärminister Li Keqiang som behöll sin plats i utskottet. Övriga fem namn är nya.

Japan

Premiärminister Shinzo Abes regering säkrade sin ställning efter nyvalet i helgen. Men paradoxalt nog verkar inte Abe särskilt omtyckt bland väljarna. I en opinionsundersökning från tidningen Asahi, som gjorts efter valet, säger 47 procent att de inte vill att han ska fortsätta som landets ledare. Bara 37 procent vill ha honom kvar.

Däremot har stödet för Abes regering vuxit, enligt undersökningen. Abes tid som ledare för Liberaldemokraterna (LDP) löper ut i september nästa år och då ska partiet rösta om vem som ska sitta på partiledarstolen.

Irak

Styret i irakiska Kurdistan säger sig vara redo för dialog med regeringen i Bagdad i enlighet med landets konstitution. Resultatet efter omröstningen om självständighet — som lett till ökade spänningar i området — kan läggas på is tills vidare, föreslår den regionala regeringen i ett uttalande.

Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna i omröstningen i september.

Tyskland

Tyska förbundsdagen har valt landets tidigare finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) till ny talman.
709 ledamöter — fler än någonsin tidigare — har tagit plats i riksdagshuset i Berlin.

Främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) tar plats i parlamentet för första gången efter stora framgångar i valet i september, något som väckt farhågor om ett mer aggressivt diskussionsklimat.

Spanien

Om den spanska regeringen gör verklighet av hotet om att upphäva Kataloniens självstyre så kommer den katalanska regionregeringen att överklaga. En talesperson för regionregeringen i Barcelona säger att man kommer att vända sig till författningsdomstolen för att pröva lagligheten i att aktivera artikel 155.

Paragrafen ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen och åberopades av premiärminister Mariano Rajoy, när han gav besked om att avsätta regionregeringen i Katalonien och utlysa nyval.

Österrike

Sebastian Kurz, som leder Österrikes konservativa parti ÖVP, planerar att inleda koalitionssamtal med högerpopulistiska FPÖ som också har accepterat inviten, enligt partiledaren Heinz-Christian Strache. Därmed tycks fältet vara fritt för en svart-blå regeringskoalition.