Varje år tvingas 1 miljon människor i Uzbekistan att plocka bomull, som är landets viktigaste exportvara. Formellt är säsongsarbetet mellan september och november frivilligt och avlönas med ungefär 4 öre per kilo plockad bomull.

Men de som har vägrat delta har riskerat att bli avskedade från sina ordinarie arbeten eller stängas av från sina studier på gymnasiet eller högskola. Årligen anklagar människorättsorganisationer landet därför för modernt slaveri.

Arbetsvillkoren vid bomullsplockningen är dåliga, enligt rapporter, men det är svårt att komma nära arbetarna då polis bevakar fälten för att hindra obehöriga tillträde.

Under bomullsskörden stänger skolor och sjuka har svårt att få tillgång till sjukvård i och med att många läkare tvingas ut på fälten.

Men i år har premiärminister Abdulla Aripov meddelat att tusentals skolelever, studenter, lärare och vårdanställda undantas från arbetet under bomullssäsongen. Det rapporterar bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Uzbekistans president Shavkat Mirziyoyev under ett besök i Ryssland i år.

President Shavkat Mirziyoyev tog också upp tvångsarbete i sitt tal till FN: s generalförsamling den 19 september. Det var första gången Uzbekistan erkände frågan på internationell nivå efter ett decennium av kampanjer och påtryckningar från internationella organisationer, regeringar och andra intressenter.

Och nu hoppas bland andra Human Rights Watch att landet på sikt ska upphöra med tvångsarbetet på bomullsfälten.