Falska nyheter har blivit det nya normala
Vägen mot nästa års val kommer att präglas av trycket från alternativa fakta och rena lögner – liksom vår förmåga att stå emot dem, skriver Arbetets chefredaktör.
Trollfabriker, alternativmedier, Facebooksidor som mestadels sprider lättsamma humorklipp men också Putinvänlig propaganda. Kommentarstrådar fyllda av hat. Fikaraster där lögn blivit sanning.
Vi befinner oss mitt inne i ett informationskrig som på intet sätt är unikt för Sverige.
Förra årets val i USA och Brexit-omröstningen satte falska nyheter, filterbubblor och post-sanning i fullt fokus. Sedan dess har vi sett nya försök att påverka valutgången i franska presidentvalet och nu senast i Tyskland.
Redan för ett par nummer sedan berörde denna sida det faktum att fakta inte längre tycks bita på människor. Då var vi på plats i Borlänge där SD nu utgör näst största parti.
Personer som Arbetet intervjuade pratade i termer av att ”mycket tystas ner” trots att statistiken vi undersökte visade något annat. En inte oväsentlig roll i detta innehas av extremhögerns medier.
Sajter som säger sig bedriva nyhetsjournalistik men vars innehåll serverar läsaren med en färdig tolkning speglad genom den högerextrema politiska agendan.
Det är sajter att känna till. Deras fakta ska nagelfaras när de dyker upp i det egna Facebookflödet eller i diskussioner i hemmet eller på arbetsplatsen.
Förmågan att hantera och se igenom lögnerna kommer att vara helt avgörande när olika intressen försöker dra undan mattan för demokratin.
För dessvärre är det så att falska nyheter är det nya normala. Det finns ingen enkel lösning att komma åt dem och det kommer inte att gå att med ett pennstreck ändra en regel eller lag för att få bort dem.
Men då blir det desto viktigare att genom kunskap minska lögnernas utrymme att frodas. Veckans tidning på temat ”Sanning, lögner och källkritik” är ett bidrag för att öka förståelsen om varför källkritik är så viktigt.
Vi gör en djupdykning i falska nyheter, det nya medielandskapet och hur arbetsplatsen kan jobba för att hantera de nya tongångarna.
Vår förhoppning är att detta nummer ska leva vidare och kunna diskuteras av alla er som utgör Arbetets läsare, i den oändligt viktiga debatten om hur vi bäst rustar oss mot lögnen och desinformationen.